Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Őszinte rockkoncerttel lepte meg Washingtont a magyar nagykövet

2004.01.12. 16:10
A Washington Times beszámolója szerint a szólógitáron játszó washingtoni magyar nagykövet másodszor is csatába szállt a kommunista múlttal szombat esti rokckoncertjével. A napilap társasági rovata elemzi Simonyi András több amerikai diplomata és ballisztikusrakéta-szakértő társaságában előadott produkcióját, amelyben a nagykövet nemcsak gitározott, hanem magyarul énekelte a "Wild Thing"-et.
A Washington Times szerint a magyar nagykövet a "Give rock a chance" mottó jegyében rendezte a washingtoni diplomata körök számára adott partiját. A társasági naptár egyik első eseményeként megrendezett követségi fogadáson Simonyi András rockklasszikusok élő megszólaltatásával vívta ki a társasági rovat figyelmét.

Tiszta szívből rock'n'roll

Simonyi András
Az amerikai lap publicistája, Scott Galupo szerint a nagykövet felesége által Fender-erősítők közt bekonferált alkalmi együttes apait-anyait beleadott a rock számok őszinte tálalásába. Az Irak ellenes katonai koalíció angol rövidítésére (CJTF) keresztelt együttesben a magyar nagykövet szólógitáron játszott. Az alkalmi formációban több amerikai diplomata, és a Pentagon egy szakértője is részt vett: a doboknál az Egyesült Államok egyik vezető moszkvai diplomatája ült, az együttest pedig a Los Angelesből érkezett ballisztikusrakéta-szakértő fogta össze a többek között Beatles, Jimi Hendrix és Rolling Stones számok előadását. A fogadáson részt vett Nancy Brinker, korábbi budapesti amerikai nagykövet is.

Már a második rockattak

A cikk szerint a kezdetben ideges házigazda a produkció végére megnyugodhatott, mert saját meglátása szerint egy valódi rockkoncert sikeredett a próbálkozásból, "ahol az emberek megfeledkezhettek róla, hogy egy nagykövetségen vannak". A WT idézi a "közgazdász, kismillió nyelvet beszélő diplomata szólógitárosként" aposztrofált Simonyit, aki a rockzene rendszerváltás előtti szerepéről beszélt az egybegyűlteknek. A lap szerint az esemény valójában már a nagykövet "második rockattakja" volt a kommunizmus emlékével szemben. Simonyi ugyanis a clevelandi Rock and Roll Dicsőségcsarnok meghívott hallgatóságának tavaly már előadta nézeteit a rock fellazító politikai hatásáról. Az eseményen Eddie Kramer, a Beatles, a Stones, Hendrix, és a Led Zeppelin egykori producere méltatva a magyar házigazdát azt állította: Simonyi őszintén vallja, hogy a rock and roll törte meg a kommunista rendszer haderejét.