Konrád
8 °C
26 °C

Újabb merényletek Egyiptomban

2006.04.26. 15:30
Újabb robbantások rázták meg szerdán az egyiptomi Sínai-félszigetet. Két öngyilkos merényletet követtek el békefenntartók és rendőrök ellen. A Nílus-deltában tűzharc tört ki, amikor fegyveresek rendőrállásokat kezdtek lőni. A sérültekről érkezett jelentések egyelőre ellentmondásosak, a három merénylet közti összefüggést is vizsgálják. Két nappal ezelőtt három bomba robbant Dahabban, a Sínai-félsziget egyik tengerparti üdülőhelyén.

Két öngyilkos merényletet követtek el szerdán az egyiptomi Sínai-félsziget északi részén rendőrök és a Többnemzetiségű Erők és Megfigyelők (MFO) tagjai ellen, a Nílus-deltában pedig tüzet nyitottak rendőrökre, közölték hivatalos és katonai források. Hétfőn legalább 18-an meghaltak, köztük egy magyar nő is, mikor három bomba robbantaz egyiptomi Dahabban.

Az egyik merénylő az Egyiptom és a Gázai övezet közötti rafahi átkelőtől közvetlenül délre, egy MFO-bázis mellett robbantotta fel magát. Célpontja a jelek szerint az MFO egyik elhaladó, az el-gorai repülőtérre tartó járműve volt, amelyben egy egyiptomi rendőr és két békefenntartó utazott. Az MFO szóvivőjének beszámolója szerint a robbanásban senki nem sérült meg.

A második sínai-félszigeti merénylő egy rendőrőrsnél, két egyiptomi rendőr gépkocsija mellett robbantotta fel magát el-Arís közelében. Biztonsági források szerint az autó üres volt, így itt sem sérült meg senki.

Ellentmondásos infók

A sebesültekről szóló jelentések azonban ellentmondásosak. A kairói belügyminisztérium szerint az öngyilkos merénylőkön kívül nincs más áldozat, biztonsági tisztviselők szerint azonban a bázisnál megsérült két egyiptomi rendőr, valamint egy új-zélandi és egy norvég békefenntartó.

Egy harmadik támadásban ismeretlenek automata fegyverekből tüzet nyitottak egyiptomi rendőrök egy állására a Kairótól északra fekvő Belbeiszben, a rendőrök viszonozták a tüzet, közölte egy biztonsági forrás, áldozatokat nem említve. Egyelőre nem tudni, hogy a három támadás összefügg-e egymással.

Hétfő este Dahab üdülőhelyen egy hármas merénylet legalább 18 ember életét követelte. A dahabi merényletek egy sínai-félszigeti csoportnak tulajdonított támadásokra emlékeztettek, amelyeket az elmúlt két évben két másik üdülőhely ellen követtek el. Ugyanerről a csoportról feltételezik, hogy tavaly augusztusban ők robbantottak pokolgépet az MFO egyik járművénél.

Lehet összefüggés

Magdy Rady, az egyiptomi miniszterelnök szóvivője szerint a szerdai és a hétfői merényletek összefüggésbe hozhatóak egymással.

Bocskai István, a magyar honvédelmi tárca szóvivője közölte, hogy magyar katonák semmilyen módon nem voltak érintve a robbantásban. Elmondta, hogy a katonák táboron kívüli mozgásával kapcsolatban biztonsági intézkedéseket léptetett életbe az MFO parancsnoka, amelyek a kint szolgáló magyar katonákra is vonatkoznak. Az intézkedéseket azonban nem részletezte a szóvivő.

A több országból érkezett békefenntartók 1979 óta állomásoznak a Sínai-félszigeten, Magyarország 1995 óta vesz részt katonákkal, rendőrökkel és határőrökkel a multinacionális erők és megfigyelők békefenntartó munkájában.