Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Tüntetés a kínzáspárti nagykövet ellen

2001.08.16. 11:03
Tüntetők fogadták szerdán Koppenhágában Izrael új dániai nagykövetét. Carmi Gilon a kilencvenes évek közepén az izraeli biztonsági szolgálat, a Sin Bet főnöke volt, és az akkor érvényben lévő törvények szerint a szervezetnek jogában állt kínvallatásnak alávetni terrorista tevékenységgel gyanúsított palesztinokat.
Az ügy hetekkel ezelőtt merült fel először, amikor Izrael kijelölte új dániai nagykövetét. Carmi Gilon egy akkori tévéinterjúban azt mondta, hogy úgy érzi, újra be kellene vezetni a "mérsékelt fizikai kényszer" gyakorlatát palesztin gyanúsítottak kihallgatásakor. A fizikai erőszak egészen a kilencvenes évek közepéig legális volt Izraelben a terrorizmussal gyanúsított arabokkal szemben. Gilon akkor az izraeli biztonsági szolgálat, a Sin Bet vezetője volt - emlékeztet a BBC.

Több dán párt és az Amnesty International nevű emberjogi szervezet is felháborodottan reagált a kijelentésre, és felmerült, hogy megérkezése után nyomozást indítanak az új nagykövet ellen. A dán kormány később kijelentette, hogy Carmi Gilon, mint diplomata, természetesen teljes mentességet élvez.

Izraeli részről Simon Peresz külügyminiszter csak annyit mondott: a dánok nincsenek tisztában "a közel-keleti valósággal".