Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Drasztikusan nő a világ fegyverkereskedelme

2007.06.11. 17:51
Jelentősen nőttek a világon a fegyverkezési kiadások 2006-ban a SIPRI nevű, stockholmi székhelyű nemzetközi békekutató intézet hétfőn közzétett adatai szerint.

A legfrissebb SIPRI-évkönyvben az olvasható, hogy a globális összeg elérte az 1204 milliárd dollárt, ami 2005-höz képest 3,5 százalékos növekedést, a tíz évvel korábbi szinthez képest pedig 37 százalékos növekedés jelent. Jelenleg fejenként átlagosan évi 184 dollárt fordítanak a földgolyón fegyverkezésre.

USA: 46 százalékos részesedés

A világban fegyverkezésre fordított pénzek 46 százalékát az Egyesült Államok használja fel. A tavalyi 528,7 milliárd dolláros amerikai fegyverkezési kiadás - ami az előző évhez képest 5 százalékos növekedés - az Egyesült Államokban egy főre vetítve 1756 dollárt jelent, vagyis a világátlag csaknem tízszeresét. Az Egyesült Államok csak a terrorizmus elleni világméretű harc céljaira 432 milliárd dollárt fordított 2001 szeptembere és 2006 júniusa között.

A világ fegyverkezési kiadásainak 83 százalékán a 15 legtöbbet költő ország osztozott. Az Egyesült Államokat Nagy-Britannia, Franciaország, Kína és Japán követte. Az élen álló ötös fogaton belül egy sorrendcsere volt tavaly: Kína megelőzte Japánt. A SIPRI becsült adatai szerint Kína 2006-ban 49,5 milliárd dollár értékben szerzett be fegyvereket, míg 2005-ben még "csak" 44,3 milliárd dollárért.

Irán és Észak-Korea

Az elmúlt években az öt elismert nukleáris hatalom - az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína - közül Nagy-Britannia kivételével mindegyik korszerűsítette nukleáris arzenálját. A "de facto" atomfegyverrel rendelkező többi ország - India, Pakisztán és Izrael - szintén folytatta hordozórakétáinak fejlesztését.

A SIPRI jelentése különös figyelmet szentel a tavaly októberi észak-koreai atomkísérletnek, az Iránnal kapcsolatos atomvitának, valamint az amerikai-indiai nukleáris együttműködési megállapodás létrehozását célzó - eddig nem sikeres - erőfeszítéseknek.

A két legnagyobb eladó: USA és Oroszország

Miután 1997 és 2002 között visszaesett a világ fegyverkereskedelme, az elmúlt években ismét növekvő a tendencia. A legnagyobb szállítók az Egyesült Államok és Oroszország - e két hatalom a világ fegyverkereskedelmének 30-30 százalékát képviseli eladói oldalon. Az EU-országok nem EU-országokba irányuló fegyverexportja a világ fegyverkereskedelmének 20 százalékát teszi ki. A két legnagyobb fegyvervásárló Kína és India.

A SIPRI-évkönyv aggodalommal szól arról, hogy az Egyesült Államok és Európa hagyományos, nagy hatótávolságú rakétákat adott el Izraelnek, Szaúd-Arábiának és az Egyesült Arab Emírségeknek.