Emőke
-4 °C
9 °C

Thaiföld cáfolja, hogy tömegsírba temetnék a külföldieket

2005.01.07. 06:42
A thaiföldi kormány azt állítja, hogy a híresztelés ellenére nem temetik tömegsírokba a szökőárban meghalt, azonosítatlan nyugati turisták tetemeit.
Cáfolta a thaiföldi kormány pénteken azokat a jelentéseket, amelyek szerint tömegsírokba temetnék el a katasztrófa külföldi áldozatait.

Valamennyi külföldi áldozatot konténerekben helyezik el - fogalmazott a kormány szóvivője Bangkokban, hozzáfűzve, hogy egyetlen áldozat holttestét sem temetik vagy égetik el a hozzátartozók beleegyezése nélkül.

A The Times helyszíni beszámolója szerint a thaiföldi hatóságok titokban hatalmas tömegsírokba temetik a szökőárban meghalt, azonosítatlan nyugati turisták tetemeit. A brit napilap tudósítójának, aki látta a tömegsírokat és a műanyagzsákokba burkolt, markológépekkel a sírokba zúdított holttesteket, a Vöröskereszt helyi tisztviselői elmondták, azt az utasítást kapták, hogy 10 ezer tetem elföldelésére alkalmas méretű területet készítsenek elő.

Értesülések szerint a svéd külügyminisztérium utasította az ország thaiföldi nagykövetét, hogy kérjen hivatalos tájékoztatást az ügyben. Németország és Hollandia képviselői ugyancsak hasonló kéréssel fordultak a thaiföldi hatóságokhoz.

A brit külügyminisztérium pedig felszólította a katasztrófa sújtotta országok kormányait: ne engedélyezzék egyetlen brit áldozat tömegsírokba történő eltemetését sem.