Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Izzadnak a halálraítéltek

2002.08.09. 00:26
Közel 40 fokos melegben várják a floridai halálraítéltek kivégzésüket.
Egy, öt vagy tíz év múlva kivégzik őket. Addig azonban a floridai börtönök siralomházban őrzött halálra ítéltjei végre tisztességes körülmények között szeretnének élni. Ezért 2000-ben kollektív panaszt nyújtottak be az igazságszolgáltatáshoz amiatt, hogy a cellákban nincs klímaberendezés. Most jutott odáig az ügy, hogy egy körzeti bíró kilátásba helyezte: az év végére döntés születik a panasz kérdésében.

"Mindenki számára kérdés, hogy mikor hal meg" - vélekedett a miami illetőségű Randall Berg, a halálra ítéltek ügyvédje. Főleg az idősebb és kövér elítéltek számára elviselhetetlen a némelykor 38 fokos hőség a cellában. Szerinte a rabok úgy próbálnak segíteni magukon, hogy vizes lepedőbe csavarják magukat, vagy meztelenül lefekszenek a cementpadlóra.

Az első panaszt - amelyhez azóta többen csatlakoztak - három éve nyújtotta be a halálra ítélt Jim Chandler és William Kelley. Már a harmadik forró nyarat élik át, de nem történt semmi az ügyben. A múlt héten azonban Ralph Nimmons körzeti bíró meglátogatta a Jacksonville közeli börtönt és kihallgatott többeket az ott őrzött 300 elítélt közül.

"Azt akarjuk, hogy végre csökkentsék a hőmérsékletet" - hangoztatta Berg ügyvéd, miközben még az is tilos, hogy az elítéltek ventilátort működtessenek cellájukban. Ami Florida államot illeti, Caryl Killinski államügyésznő erre azt válaszolta, hogy a börtön elektromos vezetékei nem viselnék el, ha mind a 300 cellában ventilátort működtetnének.

A Jacksonville melletti börtönben egyre több az idős halálra ítélt, mert hosszú idő telik el az ítélet meghozatala és az elítélt kivégzése között. A siralomház 329 lakója közül idén január elején 107-en 45 évnél idősebbek voltak, hatan pedig már 65 évesek is elmúltak.

A halálra ítéltek egyharmadát elhízottnak tartják.

Bírósági okmányok igazolják: június és szeptember között gyakori, hogy halálra ítéltek gyengeség, rosszullét, fejfájás vagy állandó szomjérzet miatt egészségügyi ellátásra szorulnak - áll az APA jelentésében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?