Huba
17 °C
33 °C

Izzadnak a halálraítéltek

2002.08.09. 00:26
Közel 40 fokos melegben várják a floridai halálraítéltek kivégzésüket.
Egy, öt vagy tíz év múlva kivégzik őket. Addig azonban a floridai börtönök siralomházban őrzött halálra ítéltjei végre tisztességes körülmények között szeretnének élni. Ezért 2000-ben kollektív panaszt nyújtottak be az igazságszolgáltatáshoz amiatt, hogy a cellákban nincs klímaberendezés. Most jutott odáig az ügy, hogy egy körzeti bíró kilátásba helyezte: az év végére döntés születik a panasz kérdésében.

"Mindenki számára kérdés, hogy mikor hal meg" - vélekedett a miami illetőségű Randall Berg, a halálra ítéltek ügyvédje. Főleg az idősebb és kövér elítéltek számára elviselhetetlen a némelykor 38 fokos hőség a cellában. Szerinte a rabok úgy próbálnak segíteni magukon, hogy vizes lepedőbe csavarják magukat, vagy meztelenül lefekszenek a cementpadlóra.

Az első panaszt - amelyhez azóta többen csatlakoztak - három éve nyújtotta be a halálra ítélt Jim Chandler és William Kelley. Már a harmadik forró nyarat élik át, de nem történt semmi az ügyben. A múlt héten azonban Ralph Nimmons körzeti bíró meglátogatta a Jacksonville közeli börtönt és kihallgatott többeket az ott őrzött 300 elítélt közül.

"Azt akarjuk, hogy végre csökkentsék a hőmérsékletet" - hangoztatta Berg ügyvéd, miközben még az is tilos, hogy az elítéltek ventilátort működtessenek cellájukban. Ami Florida államot illeti, Caryl Killinski államügyésznő erre azt válaszolta, hogy a börtön elektromos vezetékei nem viselnék el, ha mind a 300 cellában ventilátort működtetnének.

A Jacksonville melletti börtönben egyre több az idős halálra ítélt, mert hosszú idő telik el az ítélet meghozatala és az elítélt kivégzése között. A siralomház 329 lakója közül idén január elején 107-en 45 évnél idősebbek voltak, hatan pedig már 65 évesek is elmúltak.

A halálra ítéltek egyharmadát elhízottnak tartják.

Bírósági okmányok igazolják: június és szeptember között gyakori, hogy halálra ítéltek gyengeség, rosszullét, fejfájás vagy állandó szomjérzet miatt egészségügyi ellátásra szorulnak - áll az APA jelentésében.