Szilárda
-4 °C
2 °C

Síszezon

2000.11.13. 09:59
Furcsa a gyertyákat látni. Tíz nappal mindenszentek után temető ez a város. A földi paradicsomok egyike - az ausztriai Kaprun - gyászol.
Egy ország gyászol
foto: Reuters
155 halott. Síiskolába induló gyerekek, nászutas párok, szabadságukat töltő középkorúak. Japán turisták, amerikai kirándulók, német fiatalok. Miattuk, értük égnek mindenütt a mécsesek. A síszezon első pár napja után egy ország döbben meg, hogy a hegy az egész gleccservonatot elnyelte. A sűrű füst felszálltával pedig a kínkeserv. Javítani, újjáépíteni, újra építeni. A bizalmat. Legalább 100 külföldi újságíró csak azt kérdezgeti: holnap felszállhat egy másik szerelvényre? Bízhat benne, hogy túléli? Bízhat benne, hogy e tökéletes helyen nem romlik el valami?

A helyiek hét síoktatójukat gyászolják. Az osztrákok majd mind a szomszédból jöttek. Mindenki rokona mindenkinek.

Furcsa a könnyező férfiakat látni. Nehezen veszik tudomásul: a hegy megint győzött. Az öregek csak halkan jegyzik meg. Volt is, lesz is.

Az újságírók szobáiba turisták költöznek. Indul a szezon. Az unokatestvérét gyászoló hausfrau pedig rezzenéstelen arccal nyomja kezembe a színes szélesvásznú prospektust. Most olcsóbb a síbérlet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!