Auguszta
-3 °C
2 °C

Nem bukott meg a román kormány

2007.06.11. 20:29
Hiányzott a szükséges szavazatszám annak a bizalmatlansági indítványnak az elfogadásához, amelyet a Demokrata Párt nyújtottak be a román törvényhozásban Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök kormánya ellen.

A Traian Basescut államelnöki székbe juttató Demokrata Párt (PD) indítványa a kormány elmúlt két hónapos tevékenységét bírálta. A kezdeményezés mindössze 115 támogató szavazatot kapott, noha a kormány megbuktatásához legkevesebb 234 voksra lett volna szükség.

Minden szem a parlament legnépesebb frakcióját alkotó ellenzéki Szociáldemokrata Pártra (PSD) szegeződött, hiszen az ő kezükben volt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta kisebbségi kormány sorsa.

Geoana nem támogatta az indítványt

Hétfőn délelőtt azonban Mircea Geoana, a PSD elnöke ismét megerősítette, hogy nem támogatják a bizalmatlansági indítványt, így törvényhozóik részt vettek ugyan a parlamenti vitán, de nem szavaztak. Összesen 158 törvényhozó nem adta le a voksát.

Végül csak a PD és a Nemzeti Liberális Pártból (PNL) kivált Liberális Demokrata Párt (PLD) képviselői és szenátorai támogatták a bizalmatlansági indítványt.

Tariceanu bírálta Basescut

Calin Popescu Tariceanu ismét élesen bírálta Traian Basescut, akinek szerinte túl nagy a hatalomvágya. Hangoztatta, hogy sokan hajlamosak megfeledkezni a kormány teljesítményéről, amelynek köszönhetően Románia zökkenőmentesen csatlakozhatott az Európai Unióhoz. A kormányfő az ország jó gazdasági eredményeit is kormányának védelmére hozta fel példaként.

Az indítvány beterjesztői hangsúlyozták, hogy kezdeményezésük így sem volt hiábavaló, mert bebizonyosodott, hogy a Tariceanu-kabinet élvezi a PSD támogatását.

Tagadják a megegyezést

A PNL és a PSD továbbra is tagadja, hogy bármiféle megegyezés lenne köztük. Mindkét párt vezetői tudják ugyanis, hogy a nyíltan vállalt együttműködés mindkét politikai erőnek megtépázná az utóbbi időben amúgy is sokat apadó népszerűségét. A PSD vezérszónoka ezért a parlamenti vitán úgy bírálta a bizalmatlansági indítványt benyújtó PD-t - amely április elejéig tagja volt a kormánynak -, hogy közben Tariceanu nemzeti liberális párti minisztereit sem kímélte.

Korábban a PSD vezetői nem zárták ki annak a lehetőségét, hogy még júniusban saját bizalmatlansági indítványt terjesztenek a törvényhozás elé. Erről azonban az elmúlt napokban nem nyilatkoztak, mivel megerősödni látszik a párton belül az a szárny, amely azt szorgalmazza, hogy a 2008 novemberében esedékes választásokig a PSD maradjon ellenzékben.

Kommentátorok szerint a Basescu ötleteit nyíltan felkaroló, a felmérések szerint jelenleg a legnépszerűbb PD-nek is tekintélyromboló lenne a PSD-vel való kiegyezés, ezért egyelőre helyén maradhat a mindössze 20 százalékos parlamenti támogatottsággal rendelkező Tariceanu-kabinet.