Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Hazaárulással vádolják a szlovákiai magyarokat

2006.09.04. 14:26
Az alkotmány megsértésével vádolta Csáky Pált, a Magyar Koalíció pártjának alelnökét a vezető szlovák kormánypárt második embere. Boris Zala szerint a szlovákiai magyarok nem hűségesek az országhoz. A szlovákiai magyarok közel kétharmada szerint rosszabb a helyzet a választások után, mint amire számítottak.

Kvázi hazaárulással vádolta meg a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) politikusait a fő kormányerő, a nevében szociáldemokrata Smer alelnöke. "Az MKP tagjai nem hűségesek Szlovákiához" - jelentette ki Boris Zala a TA3 szlovák hírtelevízióban.

A vezető kormánypárt második embere szerint a szlovákiai magyar politikusok "elfogultan tájékoztatják Magyarországot" a szlovákiai helyzetről. Zala emellett a szlovák alkotmány megsértésével vádolta Csáky Pált, az KP alelnökét, bár a vádat nem részletezte.

Nem küldenek meghívót a megfigyelőknek


Csáky Pált lehazaárulózták
Csáky visszautasította a vádakat. Mint mondta, a szlovák-magyar feszültségek azóta éleződtek ki, hogy a Smer bevette a kormányba a szélsőjobboldali, magyarellenes Szlovák Nemzeti Pártot. "Szlovákiában két probléma van, az SNS koalíciós tagsága és a kabinetnek a gazdasági kérdésekben, valamint a nemzetközi és a nemzetiségi viszonyokban mutatott alkalmatlansága" - mondta Csáky.

A szlovák közvélemény egyébként megosztott a szlovákiai magyarokkal szembeni erőszak megítélésében. Az MKP szélsőségeseket elítélő nyilatkozattervezet kiadását tervezte, de például Mikulás Dzurinda volt kormányfő, a legnagyobb ellenzéki párt, az SKDÚ elnöke elutasította a tervezet aláírását, mert szerinte az "meghívót küldene a nemzetközi megfigyelőknek", írja a pozsonyi Új Szó.

Jobbra számítottak

A lap felmérése szerint Dzurinda döntése jót tehet a volt kormányfő népszerűségének, hiszen a szlovák lakosság százaléka szerint nincs szükség a helyzet nemzetközi monitorozására. A lap felméréséből kiderül, hogy Dzurinda tulajdonképpen saját pártja támogatóival szemben döntött így, hiszen az SKDÚ támogatóinak 48 százaléka igenis szükségesnek tartaná a nemzetközi megfigyelők érkezését.

A kérdésben egyébként leginkább nemzetiségi alapon megosztott a szlovák lakosság, ahogy az új kormány megítélésében is. Míg a teljes lakosság körében 19 százalék vélekedik úgy, hogy a választások után jobban alakult a helyzet a vártnál, 24,3 százalék szerint pedig rosszabbul, a szlovákiai magyarok körében senki sem gondolja úgy, hogy jobban alakulnak a dolgok, 61 százalék szerint meg a reméltnél sokkal rosszabb irányba halad Szlovákia.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?