Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Hazaárulással vádolják a szlovákiai magyarokat

2006.09.04. 14:26
Az alkotmány megsértésével vádolta Csáky Pált, a Magyar Koalíció pártjának alelnökét a vezető szlovák kormánypárt második embere. Boris Zala szerint a szlovákiai magyarok nem hűségesek az országhoz. A szlovákiai magyarok közel kétharmada szerint rosszabb a helyzet a választások után, mint amire számítottak.

Kvázi hazaárulással vádolta meg a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) politikusait a fő kormányerő, a nevében szociáldemokrata Smer alelnöke. "Az MKP tagjai nem hűségesek Szlovákiához" - jelentette ki Boris Zala a TA3 szlovák hírtelevízióban.

A vezető kormánypárt második embere szerint a szlovákiai magyar politikusok "elfogultan tájékoztatják Magyarországot" a szlovákiai helyzetről. Zala emellett a szlovák alkotmány megsértésével vádolta Csáky Pált, az KP alelnökét, bár a vádat nem részletezte.

Nem küldenek meghívót a megfigyelőknek


Csáky Pált lehazaárulózták
Csáky visszautasította a vádakat. Mint mondta, a szlovák-magyar feszültségek azóta éleződtek ki, hogy a Smer bevette a kormányba a szélsőjobboldali, magyarellenes Szlovák Nemzeti Pártot. "Szlovákiában két probléma van, az SNS koalíciós tagsága és a kabinetnek a gazdasági kérdésekben, valamint a nemzetközi és a nemzetiségi viszonyokban mutatott alkalmatlansága" - mondta Csáky.

A szlovák közvélemény egyébként megosztott a szlovákiai magyarokkal szembeni erőszak megítélésében. Az MKP szélsőségeseket elítélő nyilatkozattervezet kiadását tervezte, de például Mikulás Dzurinda volt kormányfő, a legnagyobb ellenzéki párt, az SKDÚ elnöke elutasította a tervezet aláírását, mert szerinte az "meghívót küldene a nemzetközi megfigyelőknek", írja a pozsonyi Új Szó.

Jobbra számítottak

A lap felmérése szerint Dzurinda döntése jót tehet a volt kormányfő népszerűségének, hiszen a szlovák lakosság százaléka szerint nincs szükség a helyzet nemzetközi monitorozására. A lap felméréséből kiderül, hogy Dzurinda tulajdonképpen saját pártja támogatóival szemben döntött így, hiszen az SKDÚ támogatóinak 48 százaléka igenis szükségesnek tartaná a nemzetközi megfigyelők érkezését.

A kérdésben egyébként leginkább nemzetiségi alapon megosztott a szlovák lakosság, ahogy az új kormány megítélésében is. Míg a teljes lakosság körében 19 százalék vélekedik úgy, hogy a választások után jobban alakult a helyzet a vártnál, 24,3 százalék szerint pedig rosszabbul, a szlovákiai magyarok körében senki sem gondolja úgy, hogy jobban alakulnak a dolgok, 61 százalék szerint meg a reméltnél sokkal rosszabb irányba halad Szlovákia.