Valér
4 °C
8 °C

Szkinhedtámadások Szlovákia-szerte

2005.11.14. 20:31
Két vonaton és egy pöstyéni kocsmában verekedtek szkínhedek Szlovákiában. A pöstyéni támadás a rendőrök szerint nem szkínhed-attak volt, hiszen "manapság sok ember vágja kopaszra a fejét". Az egyik vonaton viszont direkt antifasisztának kinézőkre vadásztak a szkínhedek.

Ismét bőrfejűek randalíroztak Szlovákiában tíz nappal azután, hogy máig ismeretlen tettesek - vélhetően egy újnáci banda tagjai - megöltek egy másodéves bölcsészhallgatót. Hétfőre virradó éjszaka a Pozsonyoz közeli fürdővárosban, Pöstyénben mintegy húsz bőrfejű kötött bele a vendégekbe. Idős férfiakat és nőket szidalmaztak, majd négy embert úgy megvertek, hogy azok kórházi ellátásra szorultak.

Divatos hajviselet

A sértettek és szemtanúk szerint bomberdzsekis kopaszok, fasiszta jelszavakat üvöltőző fiatalok voltak a támadók, akik közül az egyik - mobiltelefonja megszólalásakor - a meggyilkolt bölcsészhallgató, Daniel Tupy nevén mutatkozott be a hívójának. A támadók közül a rendőrség öt személyt kihallgatott, az ügyet vizsgálják. A szemtanúk szerint a rendőri beavatkozáskor a támadók legtöbbje a elszelelt a helyszínről.

A rendőrség nem minősíti sem szélsőséges, sem fajellenes támadásnak a pöstyéni esetet, mert ennek egyelőre nem látja jeleit. Közönséges garázdaság történt, mondta a rendőrség szóvivője, aki szerint nem minden kopaszok által elkövetett bűncselekmény minősül bőrfejűek akciójának, hiszen "manapság sok ember vágatja kopaszra a fejét".

Antifasisztának látszottak

Hétfőn egy Trencsénből Pozsony felé tartó vonaton viszont egyértelműen szélsőséges bőrfejűek támadtak rá három lányra és két fiúra. A nyolc fős banda tagjai becsmérlő felhanggal nevezték antifasisztának az öt diákot, akik nem akarták a fülkéjükbe engedni az erőszakkal behatolni próbáló bőrfejűeket. A vonattal rendszeresen utazó diákok előbb a vonatkísérőtől kértek segítséget, de az megijedt és a szerelvény túlsó végébe menekült, így aztán a megtámadottak mobiltelefonon kértek rendőri segítséget.

A támadók közül hatot a nagyszombati pályaudvaron a rendőrség elfogott, de a két legagresszívebb elmenekült és hangosan fenyegetőzött, hogy megöli a diákokat, akiknek sejtelmük sincs, miért próbálták meg rájuk törni a fülkét az agresszív támadók.

Agresszív dohányosok

Hétfő esti jelentés szerint kilenc fős bőrfejű társaság egy másik vonalon közlekedő vonaton rátámadt egy 27 éves fiatalemberre, akit alaposan elvertek, mert a harsányan viselkedő és a nemdohányzó szakaszon cigarettázó bőrfejűeket bátorkodott rendes viselkedésre inteni. A támadók cinikus módon fasisztának nevezték áldozatukat. Egyiküket a rendőrség időközben azonosította és előállította.

Szlovákiában az elmúlt két évben hét embert öltek meg a szélsőségesek. Úgy tűnik, hogy a tíz napja meggyilkolt bölcsészhallgató melletti szolidaritása, az újnáci jelenségek elleni tiltakozása jeléül Pozsonyban és több városban utcára vonuló tömeg ingerli a szélsőségeseket, akik azóta gyakrabban provokálják a békés embereket.