Árpád
-2 °C
4 °C

Jane's Intelligence: veszélyben a szlovák NATO-csatlakozás

2003.09.25. 19:59
Megakadályozná Szlovákia NATO-tagságának hatályba lépését George Robertson, írja a Jane's Intelligence Digest. A brit titkosszolgálati lap szerint a katonai szövetséget az ország belpolitikai helyzete aggasztja. A NATO szóvivője szerint a lap cikke "nem igaz". A szlovák államfő ugyanakkor elismerte: bajok vannak.
Az ország NATO-csatlakozását veszélyezteti a szlovák belpolitikai helyzet, írta az általában jól értesültnek tartott Jane's Intelligence Digest. A brit titkosszolgálati szaklap értesülései szerint a szervezet leköszönő főtitkára, George Robertson azt ajánlotta a Szlovákia NATO-csatlakozási szerződését még nem ratifikáló országoknak, hogy egyelőre tekintsenek el a szerződés ratifikálástól.

"Ez egyszerűen nem igaz. A főtitkár nem tett ilyet" - reagált a lap állítására Robert Pszczel NATO-szóvivő.

Az államfő szerint valóban baj van

"Ha a NATO-nak fenntartásai vannak, ajánlatos lenne, ha azokat hivatalosan közölné Pozsonnyal, és ha a fenntartások híre igaz, akkor azt a NATO nyilván meg is teszi" - jelentette ki az esetről Rudolf Schuster. A szlovák államfő ezzel együtt elismerte: az országában kialakult helyzet valóban nyugtalanító. Mint mondta, a NATO Szlovákiában akkreditált képviselői nem leplezik az országban kialakult belpolitikai helyzet miatti aggodalmaikat, de államfőként erről hivatalos dokumentumot még nem kapott.

A Jane's Intelligence "jól tájékozott forrásai" szerint a NATO olyan súlyos mértékben aggódik a szlovák belpolitika fejleményei miatt, hogy civil és katonai állományú embereit arra utasította: egyelőre korlátozzák a szlovákokkal fenntartott magán- és hivatalos kapcsolataikat.

Mikulás Dzurinda nem kívánta kommentálni a brit lap "légből kapott információit".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?