Vilhelmina
12 °C
28 °C

Jane's Intelligence: veszélyben a szlovák NATO-csatlakozás

2003.09.25. 19:59
Megakadályozná Szlovákia NATO-tagságának hatályba lépését George Robertson, írja a Jane's Intelligence Digest. A brit titkosszolgálati lap szerint a katonai szövetséget az ország belpolitikai helyzete aggasztja. A NATO szóvivője szerint a lap cikke "nem igaz". A szlovák államfő ugyanakkor elismerte: bajok vannak.
Az ország NATO-csatlakozását veszélyezteti a szlovák belpolitikai helyzet, írta az általában jól értesültnek tartott Jane's Intelligence Digest. A brit titkosszolgálati szaklap értesülései szerint a szervezet leköszönő főtitkára, George Robertson azt ajánlotta a Szlovákia NATO-csatlakozási szerződését még nem ratifikáló országoknak, hogy egyelőre tekintsenek el a szerződés ratifikálástól.

"Ez egyszerűen nem igaz. A főtitkár nem tett ilyet" - reagált a lap állítására Robert Pszczel NATO-szóvivő.

Az államfő szerint valóban baj van

"Ha a NATO-nak fenntartásai vannak, ajánlatos lenne, ha azokat hivatalosan közölné Pozsonnyal, és ha a fenntartások híre igaz, akkor azt a NATO nyilván meg is teszi" - jelentette ki az esetről Rudolf Schuster. A szlovák államfő ezzel együtt elismerte: az országában kialakult helyzet valóban nyugtalanító. Mint mondta, a NATO Szlovákiában akkreditált képviselői nem leplezik az országban kialakult belpolitikai helyzet miatti aggodalmaikat, de államfőként erről hivatalos dokumentumot még nem kapott.

A Jane's Intelligence "jól tájékozott forrásai" szerint a NATO olyan súlyos mértékben aggódik a szlovák belpolitika fejleményei miatt, hogy civil és katonai állományú embereit arra utasította: egyelőre korlátozzák a szlovákokkal fenntartott magán- és hivatalos kapcsolataikat.

Mikulás Dzurinda nem kívánta kommentálni a brit lap "légből kapott információit".