Valér
2 °C
8 °C

'Megvették' a Nobel-békedíjat?

2003.06.26. 10:45
Egy független vizsgálat szerint Dél-Korea százmillió dollárt fizetett az észak-koreai vezetésnek a 2000 júniusi phenjani találkozóért. A diplomáciai áttörésnek tartott megbeszélések miatt Kim De Dzsung dél-koreai elnök Nobel-békedíjat kapott 2000-ben.
A 2000 júniusában Phenjanban tartott megbeszélésen Kim Dzsong Il észak-koreai, és Kim De Dzsung dél-koreai elnök megállapodtak, hogy véget vetnek az ötven éve tartó szembenállásnak. Emellett arról is tárgyaltak, hogy valamilyen megoldást keresnek majd a két ország újraegyesítésére. A dél-koreai elnöknek a tárgyalások megrendezésért tett erőfeszítéseit végül a Nobel-békedíj odaítélésével ismerték el.

Félmilliárd Északnak

Egy dél-koreai ügyész, Szong Du Wan azonban azt állítja: a dél-koreai kormány jelentős mennyiségű pénzt utalt át Észak-Koreának a megbeszélések megrendezése előtt, az ügyletet pedig eltitkolták a nyilvánosság elől. Szong hetvennapi nyomozás után úgy találta, hogy a Hyundai vállalat ötszázmillió dollárt (kb. száztízmilliárd forint) összeget utalt át Észak-Koreának. Az ügyész szerint ebből négyszázmilliót valóban az észak-koreai turizmus, ipar és az infrastruktúra fejlesztésére szántak. Szong szerint azonban százmilliót a kormány politikai céllal küldött Phenjannak a Hyundai-on keresztül, jelentette a The Australian.

Beismerte

A Nobel-békedíj átvétele után röviddel Kim De Dzsung hírnevét alaposan megtépázta, hogy mindkét fiát letartóztatták hatalommal való visszaélés, és korrupciós vádak miatt. Idén februári távozása előtt az elnök bocsánatot kért az emberektől, elismerve a Hyundai-on keresztül történt átutalásokat. Kim De Dzsung hozzátette: voltak "jogi aggályok" az átutalásokkal kapcsolatban, de szerinte ezekkel az eszközökkel lehetett biztosítani a koreai-félsziget békéjét. Az ellenzéki pártok nyomása ellenére eddig Kim De Dzsungot nem vádolták meg hivatalosan.