Móric
14 °C
17 °C

Dél-Korea titokban uránt dúsított

2004.09.02. 15:56
A kelet-ázsiai országban atomtudósok titokban urándúsítási kísérletet hajtottak végre, amivel jócskán meghaladták a polgári célú felhasználáshoz szükséges uránmennyiséget, és csaknem atomfegyver előállításához elegendő hasadóanyaghoz jutottak. A tudósok "saját szakállukra" próbálkoztak az urándúsítással, az eset négy éve történt.
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vizsgálja a négy évvel ezelőtt, titokban végrehajtott dél-koreai urándúsítási kísérletet - közölte csütörtökön a dél-koreai tudomány- és technológiaügyi minisztérium. Az ügynökség ellenőrei a múlt vasárnap érkeztek a kelet-ázsiai országba, és várhatóan egy hétig vizsgálódnak az ország nukleáris létesítményeiben.

Csaknem katonai mennyiség

Egy Bécsben akkreditált nyugati diplomata, aki közel áll a NAÜ köreihez, azt mondta csütörtökön újságíróknak, hogy tudomása szerint a dél-koreai dúsítás csaknem elérte azt a fokot, amelytől az urán atomfegyverben is használható. "Nem érte el ugyan az atomfegyvergyártáshoz szükséges mértéket, de alig maradt el tőle, és jócskán meghaladta a polgári célú felhasználáshoz szükséges szintet" - jelentette ki a nyugati diplomata.

Dél-Korea kormánya a múlt hónapban terjesztett be egy jelentést atomprogramjáról a bécsi székhelyű atomenergia-ügynökségnek, fölfedve a 2000 elején lezajlott dúsítási kísérlet titkát. Azt állította, hogy mindössze egyetlen ilyen kísérlet történt; tudósok kis csoportja a saját kezdeményezésére próbálkozott vele egy kísérleti laboratóriumban.

'Nem fordul elő többet'

Szöul - saját magyarázata szerint - azért éppen most lebbentette fel a fátylat a titokról, mert februárban aláírt a NAÜ-vel egy új megállapodást, amelynek értelmében a dél-koreai kormány azt is köteles jelenteni, ami az ország nukleáris kísérleti központjaiban történik, illetve történt. "A titok felfedése is mutatja, mennyire elkötelezett Dél-Korea az atomsorompó-szerződés iránt" - hangsúlyozta csütörtöki közleményében a tudomány- és technológiaügyi minisztérium. A tárca megígérte a dél-koreai kormány nevében, Szöul megteszi a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy hasonló kísérlet ne ismétlődhessék.

Az atomsorompó-szerződés nem tiltja ugyan, hogy atomerőművek reaktorainak fűtőanyagául bármely ország uránt dúsítson, de csak a polgári használathoz szükséges mértékig. Minden ilyen irányú tevékenységet azonnal be kell jelenteni az atomenergia-ügynökségnek, és lehetővé kell tenni, hogy az ENSZ e szakosított szervének ellenőrei bármikor vizsgálatot végezhessenek az urándúsító létesítményekben.