Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Dél-Korea titokban uránt dúsított

2004.09.02. 15:56
A kelet-ázsiai országban atomtudósok titokban urándúsítási kísérletet hajtottak végre, amivel jócskán meghaladták a polgári célú felhasználáshoz szükséges uránmennyiséget, és csaknem atomfegyver előállításához elegendő hasadóanyaghoz jutottak. A tudósok "saját szakállukra" próbálkoztak az urándúsítással, az eset négy éve történt.
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vizsgálja a négy évvel ezelőtt, titokban végrehajtott dél-koreai urándúsítási kísérletet - közölte csütörtökön a dél-koreai tudomány- és technológiaügyi minisztérium. Az ügynökség ellenőrei a múlt vasárnap érkeztek a kelet-ázsiai országba, és várhatóan egy hétig vizsgálódnak az ország nukleáris létesítményeiben.

Csaknem katonai mennyiség

Egy Bécsben akkreditált nyugati diplomata, aki közel áll a NAÜ köreihez, azt mondta csütörtökön újságíróknak, hogy tudomása szerint a dél-koreai dúsítás csaknem elérte azt a fokot, amelytől az urán atomfegyverben is használható. "Nem érte el ugyan az atomfegyvergyártáshoz szükséges mértéket, de alig maradt el tőle, és jócskán meghaladta a polgári célú felhasználáshoz szükséges szintet" - jelentette ki a nyugati diplomata.

Dél-Korea kormánya a múlt hónapban terjesztett be egy jelentést atomprogramjáról a bécsi székhelyű atomenergia-ügynökségnek, fölfedve a 2000 elején lezajlott dúsítási kísérlet titkát. Azt állította, hogy mindössze egyetlen ilyen kísérlet történt; tudósok kis csoportja a saját kezdeményezésére próbálkozott vele egy kísérleti laboratóriumban.

'Nem fordul elő többet'

Szöul - saját magyarázata szerint - azért éppen most lebbentette fel a fátylat a titokról, mert februárban aláírt a NAÜ-vel egy új megállapodást, amelynek értelmében a dél-koreai kormány azt is köteles jelenteni, ami az ország nukleáris kísérleti központjaiban történik, illetve történt. "A titok felfedése is mutatja, mennyire elkötelezett Dél-Korea az atomsorompó-szerződés iránt" - hangsúlyozta csütörtöki közleményében a tudomány- és technológiaügyi minisztérium. A tárca megígérte a dél-koreai kormány nevében, Szöul megteszi a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy hasonló kísérlet ne ismétlődhessék.

Az atomsorompó-szerződés nem tiltja ugyan, hogy atomerőművek reaktorainak fűtőanyagául bármely ország uránt dúsítson, de csak a polgári használathoz szükséges mértékig. Minden ilyen irányú tevékenységet azonnal be kell jelenteni az atomenergia-ügynökségnek, és lehetővé kell tenni, hogy az ENSZ e szakosított szervének ellenőrei bármikor vizsgálatot végezhessenek az urándúsító létesítményekben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?