Emma
9 °C
26 °C

Harmadával csökkentik az amerikai haderőt Dél-Koreában

2004.06.07. 09:59
Tizenkétezer katonát von ki Dél-Koreából az Egyesült Államok. A harminc százalékos létszámcsökkentés jelentette megtakarítással a Pentagon szerint oly mértékben javítható a környék hadi infrastruktúrája, hogy a védelmi erő nem fog számottevően csökkeni.
Harmadával csökkenti Dél-Koreában állomásozó csapatai létszámát az Egyesült Államok - jelentette a BBC. Az amerikaiak tizenkétezer fővel tervezik csökkenteni a két Koreát elválasztó demilitarizált zónában állomásozó harminchétezres haderejét.

A lépésről a tervezett amerikai-koreai egyeztetések előtt tájékoztatta dél-koreai partnereit az amerikai hadvezetés. A tizenkétezres csapatcsökkentés magában foglalja azt a háromezerhatszáz katonát is, akiket Irakba irányítanak át.

Az amerikaiak szerint a csapatkivonás nem befolyásolja a demilitarizált övezetben - a neve ellenére a világ fegyveres erőkkel legbősegesebben ellátott területe - állomásozó alakulatok elrettentő erejét. A kisebb csapatlétszám jelentette megtakarításokból a Pentagon szerint javítani lehet a terület hadi infrastruktúráját.