Viola
-6 °C
-2 °C

Fehér címlappal tiltakoznak a szlovák lapok

2008.03.27. 09:07
A szlovák sajtó egységesen tilakozott csütörtökön a készülő új médiatörvény ellen. Az újságírók szerint a lapok csak helyreigazításokból állnának, ha átmegy a kormány terve.

Az összes szlovákiai napilap címlapja egyforma csütörtökön. Az összes újság fehér címlappal jelent meg, a főoldalon csupán hét pont olvasható, amely a készülő szlovák médiatörvény hét fő bűnét foglalja össze.

A lapok egyik belső oldala is megegyezik: ott egy példaoldal mutatja be, hogyan néznének ki az újságok, ha megszavaznák az új törvényt. A tervezett jogszabály minden kritikai észrevételre biztosítaná az érintetteknek a válaszadás lehetőségét. Vagyis az újságok helyreigazításokkal és a szerkesztőségektől függetlenül íródott magyarázkodásokkal lenne tele.

A törvény ellen már tiltakozott az EBESZ sajtószabadságot felügyelője képviselője, Haraszti Miklós is. Pozsonyi tárgyalásai azonban eredménytelenek voltak.

A szlovákiai ellenzék az újságírók mellé állt. Most azzal zsarolják a kormányt, hogy ha a parlamenti többséggel elfogadtatják az új médiatörvényt, akkor ők nem szavazzák meg az EU lisszaboni szerződésének ratifikációját. Ezzel az egész EU-t nehéz helyzetbe hoznák, és hatalmas külföldi nyomás nehezedne a pozsonyi kormányra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!