Auguszta
-4 °C
2 °C

Feszültté vált a helyzet Dél-Libanonban

2005.06.30. 12:58
Szerdán egy katonát megöltek, csütörtökön izraeli területekre próbáltak meg behatolni a szírbarát Hezbollah fegyveresei Dél-Libanonban. Izrael röplapokon fenyegeti megtorlással a környék lakóit.

Tűzharc robbant ki Izrael és Libanon határán a szélsőséges síita Hezbollah - a legerősebb szírpárti libanoni párt - fegyveresei és az izraeli hadsereg katonái között. Az izraeli hadsereg közleménye szerint két, Izraelbe behatoló Hezbollah-fegyverest lelőttek.

Az egykor Dél-Libanont megszállás alatt tartó izraeliek, illetve az Irán és a szír kormány támogatását is élvező, a pártpolitika mellett a terrorizmusban is érintett Hezbollah aktivistái között szerdán újultak ki a harcok, írja a BBC.

Szerdán a Hezbollah fegyveresei végeztek egy izraeli katonával, és aknavetőkkel, illetve rakétákkal támadták Izrael északi településeit. Az izraeli kormány a támadások után közleményben követelte a két hete befejeződött választások után formálódó szírelennes kormánytól a Hezbollah dél-libanoni tevékenységének felfüggesztését.

A diplomáciai fenyegetőzésen túl Izrael egy katonai helikopterről leszórt röplapokon a további támadások következményeire, az izraeli megtorlás lehetőségére figyelmeztette a libanoni lakosságot.

Izrael 1981-ben pont a dél-libanoni területekről izraeli városok ellen elkövetett támadásokra hivatkozva avatkozott be a libanoni polgárháborúba. Az izraeli hadsereg Bejrútot ugyan hamar feladta, Dél-Libanont azonban hosszú évekre megszállta.