Koalícióra lépnek-e Meciarral a magyarok?

2006.06.19. 16:36
Furcsa helyzetben találhatják magukat a szlovákiai magyar politikusok. Pillanatnyilag az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy a mostani kormánykoalíció az egykor magyarfaló Vladimir Meciar pártjával kiegészülve maradhat hatalmon. Az alternatíva a baloldali populisták és a szélsőséges nacionalisták összefogása lehet.
Veszélyben az ország hitelképessége
Szlovákia leminősítését helyezte kilátásba a Standard&Poor's hitelminősítő arra az esetre, ha az új kormány eltérne a jobbközép kormánykoalíció eddig végrehajtott reformintézkedéseitől, vagy halasztaná az euró bevezetését. A világ legnagyobb hitelminősítőjének hétfői összegzése szerint a kétes kimenetelű választásoknak "nincs azonnali hatása", de egy népszerűségi intézkedésekbe kezdő új kormány már koskára tehetné az ország hitelképességét. Szlovákiát tavaly ősszel minősítette fel az S&P, az ország hosszú távú szuverén kötelezettségeinek elsőrendű "A", rövid lejáratú tartozásainak "A-1" a besorolása. Mindkét adat két osztályzattal magasabb Magyarország jelenlegi besorolásánál.

Bár Ivan Gasparovic házelnök várhatóan Robert Ficót, a szlovákiai választáson a legtöbb szavazatot, egyben a képviselői helyek pontosan egyharmadát megszerző Smer-SD elnökét fogja felkérni kormányalakításra, a szlovákiai politikai elemzők mégis inkább a jobboldali pártokat tartják esélyesnek a kormányalakításra, írja a pozsonyi Új Szó.

Leszélsőségesezte esetleges partnereit

Fico és a nevében szociáldemokrata, ténylegesen baloldali populista pártja a választási kampányát Mikulás Dzurinda reformpolitikájának szapulására építette, így jelentősen beszűkítette koalíciós mozgásterét. Igazából csak a szélsőséges-nacionalista SNS és Vladimir Meciar nem sokkal szalonképesebb LS-HZDS-e kínálkozik koalíciós partnerként, főleg azután, hogy Fico egyik első nyilatkozatában a fasisztoid, Budapest lerohanását tervként fontolgató SNS-hez hasonlította a választásokon a várakozásokon felül teljesítő Magyar Koalíció Pártját (MKP).

Fico pártját az egyedüli baloldali pártként hirdette, és kijelentette, hogy nem hajlandó jobboldali programot folytatni. Kijelentésével nehéz helyzetbe hozhatja magát, mert szlovák politológusok szerint a jobboldali pártok, azaz az eddig koalícióban kormányzó MKP, Dzurinda kormányfő SKDÚ-ja és az előrehozott választásokat kirobbantó legkisebb koalíciós párt, a választásokon leszereplő kereszténydemokrata KDH, illetve Meciar pártja már a választások előtt egyeztetéseket tartott.

Dzurinda már szervezkedik

Dzurinda - akinek pártja a legutóbbi választásokhoz hasonlóan megdöbbentően jól hajrázott - már utalt is erre az eshetőségre, amikor a választások között azt jelölte meg célként, hogy a három koalíciós párt több képviselői helyet szerezzen a Smer-SD-nél. Ez sikerült is nekik.

A legérdekesebb azonban mégis Meciar szerepe. A volt kormányfő, akik miniszterelnöksége alatt majdnem szalonképtelenné tette az országot ahhoz, hogy az EU ne vegye fel, eddig minden választáson nyert, de kétszer nem tudott kormányt alakítani. Most az eddigi legrosszabb eredménye gyakorlatilag megkerülhetetlen kormányzati tényezővé tette a HZDS-t.

A kormányalakítás egyébként elvileg akár a végtelenségig is elhúzódhat, a törvények csak két megszorító határidőt tartalmaznak. A parlamentnek legkésőbb 30 nappal a választások után meg kell tartania alapulóülését, a kormányprogramot pedig beterjesztése után legfeljebb hat hónappal jóvá kell hagynia. A törvények szerint annak sincs jelentősége, hogy az államfő kit kér fel kormányalakításra, kormányt az alakít a végén, aki 76 szavazatot tud szerezni a 150 fős törvényhozásban.  • Hírek
  • Támogatások