Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Göncz Kinga elítéli a szlovákellenes fradistákat

2006.08.23. 17:05
Szlovákellenes transzparensekkel tüntettek a hétvégi focimeccseken a fradisták és a Honvéd szurkolói. A magyar külügyminiszter elítéli az incidenst, de hivatalos szlovák megkeresés híján nem kér bocsánatot.

Elítélte a magyar külügyminiszter a budapesti labdarugóklubok szélsőséges szurkolói csoportjainak hétvégi, szlovákellenes megnyilvánulásait. A szerdai szlovák lapbeszámolók szerint a Szolnok-Ferencáváros meccsen a fradisták "Fuck Slovakia" és "Jan Slota Must Die" ("B*zd meg, Szlovákia" és "Jan Slotának pPusztulnia Kell") felíratú transzparensekkel tüntettek. A transzparensekről készült fotó a Novy Cas című lapban meg is jelent.

A Novy Cas beszámolója szerint hasonló transzparensek tűntek fel a Honvéd-Újpest mérkőzésen is, illetve a felvételek hétfőn még láthatóak voltak a Fradi és a Honvéd szurkolói oldalain is.

"A magyar kormány elítéli a nemzetiségi gyűlöletkeltést, így ezeket az eseteket is" - jelentette ki a kormányszóvivői sajtótájékoztatón Göncz Kinga. Mivel az esettel kapcsolatban szlovák részről nem érkezett hivatalos megkeresés a magyar külügyminisztériumhoz, ezért hivatalos formában Magyarország nem is kér bocsánatot, mondta.

A szlovák választások óta, amikor a szomszédos országban egy magyarellenes koalíció jutott hatalomra, melynek a szélsőjobboldali, ultranacionalista Szlovák Nemzeti Párt is tagja, egyre gyakoribbak a nemzetiségek közti gyűlöletkeltést célzó provokációk. Májusban Dunaszerdahelyen a Slovan Bratislava szurkolói lengettek magyarellenes transzparenseket, júliusban a YouTube videóoldalaira került fel egy magyar zászló elégetéséről filmfelvétel.

Ennél zavaróbbak voltak a kormányzó Szlovák Nemzeti Párt magyarellenes vezérének, Jan Slotának a magyargyalázó kijelentései, ezek miatt a magyar kormány többször is hivatalos bocsánatkérést követelt a szlovák kormánytól, de nem kapott. Jan Kubís, a szlovák kormány talán legliberálisabb tagjának számító külügyminiszter magyarországi bemutatkozó látogatásán kellemetlen helyzetbe is került emiatt, hiszen gyakorlatilag elhatárolódott saját kormányfőjétől, a szintén magyarellenes kijelentésekkel provokáló populista Robert Ficótól is.