Géza
-11 °C
-4 °C

Szalonképtelenek viadala

2004.04.07. 11:56
Meciar és Gasparovic, a magyarfaló ökölvívó és egykori bizalmasa között kell választania Szlovákiának. Bár Gasparovic jófiúnak hirdeti magát - Meciar is "szalonképesebbsége" miatt vált meg tőle -, a kormánypártok nem feledik aktív részvételét az 1992-98 közötti ámokfutásban. A magyarellenes Szlovák Nemzeti Párt támogatása sem tesz jót Gasparovic imidzsének.
Bárki is lesz Szlovákia új államfője, az ország nehezen kerülheti el a lesújtó külföldi véleményeket. A választások második fordulójába a főgonosz Vladimir Meciar és a nála egy árnyalatnyival talán jobb megítélésű Ivan Gasparovic, a bokszolóból lett exminiszterelnök egykori jobbkeze jutott be.

Mumusok egymás közt

Mumus a templom előtt
Meciar jól ismert mumus, a szélsőségesen magyarellenes politikus 1992-98 közötti diktatórikus kormányzási szokásaival, kirohanásaival annyira magára haragította az EU és a NATO illetékeseit, hogy egy időre kétségessé vált Szlovákia NATO- és EU-csatlakozása is. Gasparovic nem véletlenül reménykedik abban, hogy a kisebbik rosszként rá esik majd a választás.

Meciar 2002-ben szakított Gasparoviccsal. Az egykori bokszoló tartott tőle, hogy házelnöke szalonképesebbnek számíthat a Nyugaton, ezért fel sem vette pártja (a HZDS) választási listájára. Az egykor házelnök és legfőbb ügyész sietve saját pártot alapított, és ha a parlamentbe be sem jutott, jelentős számú szavazatot vitt el Meciartól.

Hiába játsza a jófiút

Gasparovic botot csókol
"Én mindig is jó fiú voltam"- hirdette magáról Eduard Kukan legyőzése után Gasparovic a SITA szlovák hírügynökség jelentése szerint. A házelnök azonban annak idején Meciar szinte összes botrányához asszisztált. A HZDS az akkori szlovák államfő, Mihal Kovac ellen folytatott kampánya közepén hatalmas botrányt okozva nyilvánosan anyázta az évértékelő beszédét éppen befejező elnököt. Jófiúságát megkérdőjelezi, hogy a baloldali populista Smer mellett a nyíltan magyarellenes szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt is támogatja.

Az elnöki címet még Meciar jelöltjeként elnyerő, de a kormányfővel többször is összetűzésbe keveredett Kovac abuzálásának csúcsaként 1995 nyarán a szlovák titkosszolgálat elrabolta az elnök egyébként maffiaüzelmekkel vádolt fiát. A Meciar bizalmasa, Ivan Lexa által vezetett titkosszolgálat célja egyértelműen Kovac ellehetetlenítése volt.

Nem választanak a két rossz között

Gasparovic régi dicsőségét a választásokat elbukó kormánypártok sem feledik. Hiába reménykedik a Meciart elutasítók szavazataiban Gasparovic, az elnökválasztás előtt megosztott kormánypártok most egységesen távolmaradásra szólítják szavazóikat.

Gasparovic szénát hány
"Mindketten tevékeny részesei voltak Szlovákia nemzetközi elszigetelődésének" - jelentetette ki a Magyar Koalíció Pártja nevében Bugár Béla az MTI-nek. A kormánypártok elnökei szerint most csak két "egyenlő rossz" között lehet választani.

A kormánypártok bojkottja miatt valószínűleg még az első forduló érdektelenségét is alul fogja múlni a részvétel. Ez utóbbi a Gasparovicénál fegyelmezettebb és nagyobb szavazótáborral rendelkező Meciar sikerét jelzi előre.

Hivatalos visszafogottság

Az EU 2002-ben még Szlovákia felvételének elutasításával fenyegetőzött Meciar hatalomra kerülése esetén, rezignáltan fogadta a szlovák fejleményeket. "Nincs reakciónk, ez még csak az első kör volt. Meg kell várnunk a végeredményt" - nyilatkozta az Indexnek Gerassimos Tomas, az Európai Bizottság szóvivője.

Keményebb hivatalos elutasításra nem is lehet számítani, egyrészt mert a szlovák államfői poszt nem jár jelentős hatalommal, másrészt mert Meciar is finomított markáns EU-ellenes retorikáján. Az EU-t az Ausztria ellen a szélsőjobboldali Szabadságpárt hatalomra kerülése után bevezetett szankciók kudarca is óvatossá teheti.