Eleonóra
-1 °C
2 °C

Kisebb szociális engedményeket adott a szlovák kormány

2004.02.25. 18:01
A szlovák kormány a fosztogatások hatására a szociális ellátórendszer kisebb változtatásáról döntött szerda délután. Eközben tovább folytatódott a szociális ellátás miatt elégedetlenkedő romák fosztogatási hulláma Szlovákiában. Csehország a bevándorlók rohamától tartva megerősítette határait.
A szlovák kormány a fosztogatások hatására szerdán arról döntött, hogy ezerről másfélezer koronára emelik az úgynevezett "ösztönző pénzt", amellyel közmunkára, és helyi alkalmi munkákra veszik rá a segélyért folyamodókat. Döntés születetett arról is, hogy a szociális segélyeket nem havonta, hanem hetente fizetik ki és a gyermekek szavatolt étkeztetése érdekében a kiskorúak után járó állami segélyeket vagy részben, vagy teljes mértékben természetbeni juttatásban adják.

A jövőben megengedik, hogy a hét centiméternél kisebb átmérőjű erdei fahulladékot a romák - az önkormányzat engedélyével és felügyelete mellett - összegyűjtsék és felhasználják. Ennek ellenére a szociálpolitika eddigi elvein és szellemén nem változtatunk, mondta a kormányfő.

Vladimír Palko belügyminiszter elmondta, a fosztogatások miatt szerdán délig 95 személy ellen emeltek vádat és 58-an kerültek börtönbe. A fosztogatók félmillió korona (mintegy hárommillió forint) értékű árut vittek el a boltokból és kétszázezer korona kárt tettek a berendezésekben. Az ellopott áru egy részét több helyen visszaszolgáltatták. A belügyminiszternek nincs tudomása arról, hogy Csehország irányába exodusra készülnének a romák. Mindenesetre a cseh-szlovák államhatár védelmét megerősítik és kemény kézzel lépnek fel a - romákat vélhetően fosztogatásokra kényszerítő - uzsorások ellen.

Újabb fosztogatások
Noha a belügyminiszter cáfolta a fosztogatásokról szóló híreket, hírügynökségek szerint ismét kifosztottak egy boltot az éjszaka a felbőszült romák Szlovákiában. Hucín községben éjféltájt a helyi romák mintegy 20 fős csoportja verte szét egy helyi bolt kirakatait, majd kiürítette az üzletet. A támadók elsősorban cigarettát, kávét és alkoholt vittek el, a sót, cukrot és lisztet ugyanakkor szétszórták a bolt padlóján. A kár az első becslések szerint mintegy 600 ezer forintra tehető. A rendőrség csak fél órával a támadás után érkezett a helyszínre, így egyetlen elkövetőt sem sikerült elfogniuk.