Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Nem áll hadban Szlovákia Magyarországgal

2004.04.01. 15:24
Ügynökmúlttal vádolták egymást a legesélyesebb szlovák elnökjelöltek kampányzáró tévévitájukban. A heves szócsaták során elhangzott, hogy Magyarország nem áll hadban Szlovákiával.
"Hadiállapot van-e Magyarország és Szlovákia között?" - vonta felelősségre Eduard Kukan szlovák külügyminisztert, a hétvégi elnökválasztás egyik jelöltjét tévévitájuk során Vladimir Meciar. A szélsőségesen magyarellenes politikus szerint legalábbis erre utal, hogy Szlovákiának másfél éve nincs nagykövete Magyarországon.

Keresik az alkalmast

A külügyminiszter szerint "valóban bosszantó", hogy nincs budapesti nagykövet, ennek oka azonban az, hogy eddig nem találtak megfelelő embert a posztra. A Markiza magántelevízió szerda éjszakai kampányzáró televíziós vitájában a négy legesélyesebb jelölt, Kukan és Meciar mellett Rudolf Schuster jelenlegi államfő és Ivan Gasparovic, Meciar korábbi párttársa vett részt.

A közvélemény-kutatások szerint hiába ők a legesélyesebbek, kevéssé valószínű, hogy bármelyikük megszerzi a győzelemhez szükséges ötven százalékos támogatottságot. Az első körben a két legtöbb voksot megszerző jelölt közül kerül majd ki két héttel később az új államfő, akinek megbízatása öt évre szól.

Tagadták az ügynökmúltat

A vitában egymást gyakran hazugsággal megvádoló, több kínos kérdésre olykor kitérő válaszokat adó jelöltek azonban kivétel nélkül beismerték: a rendszerváltozás előtt a kommunista párt tagjai voltak, de az ügynöki múlttal gyanúsított Kukan, Meciar és Schuster tagadták, hogy együttműködtek volna a hírhedt csehszlovák államrendőrséggel, az StB-vel.

A négy legesélyesebb jelölt között nem szerepel a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) jelöltje, az a Frantisek Miklosko, akinek támogatására a saját jelöltet nem indító Magyar Koalíció Pártja (MKP) buzdítja a szlovákiai magyar választókat.

Bukhat a kormány

Az elnökválasztással párhuzamosan - elkülönített választóhelyiségekben - népszavazás is lesz szombaton Szlovákiában. A szakszervezetek és az ellenzék kezdeményezte referendum azt firtatja, támogatják-e az emberek, hogy az országban még az idén előrehozott választásokra kerüljön sor. Ha referendum az 50 százalékot meghaladó részvételi arány miatt érvényes lenne, az nagy valószínűséggel előidézné a hónapok óta kisebbségben kormányzó Dzurinda-kabinet bukását.