Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A magyarok jól jártak a szlovák kormányválsággal

2006.02.08. 14:58
Az eddigi államtitkárokat nevezte ki a kedden lemondott három kereszténydemokrata miniszter helyére a szlovák államfő. Így a Magyar Koalíció Pártja megszerezte az oktatási tárcát. Ideiglenesen a parlament házelnöke is magyar, bár őt többen leváltanák.

Elfogadta a Dzurinda-kormányból kilépett három kereszténydemokrata miniszter lemondását Ivan gašparovič szlovák államfő. A kormányválságot kirobbantó Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) politikusait az eddigi államtitkárok váltják. Vladimír Palko belügyminiszter helyére Martin Pado került, Daniel Lipsi után az igazságügyi tárcát Lucia Žitnanská, Martin Fronc távozásával az oktatásügyit Szigeti László viszi tovább.

A Magyar Koalíció Pártjához (MKP) tartozó Szigeti kinevezése ellen előre tiltakozott a Matica Slovenská nacionalista szervezet. A szélsőjobboldal szerint "a szlovák nemzeti érdekek szempontjából káros és elfogadhatatlan, hogy a szlovák oktatásügy magyar nemzetíségű ember kezébe kerüljön".

Žitanska kinevezése is meglepetés, mivel az eddigi államtitkár a koalícióval szakító KDH tagja. A párt vezetői azonnal csalódottságukat fejezték ki a pártütés miatt.

A szlovák kormányválság miatt a jelentős kisebbségbe került, így egy bizalmatlansági indítvánnyal könnyen megbuktatható kormány vezetője, Mikulás Dzurinda előrehozott választásokat kezdeményezett, erre június 17-én kerül sor. Pozsonyban most Bugár Béla vezetésével ülésezik a parlament. Az MKP vezetője a KDH elnökétől, az eddigi házelnök Pavol Husovskytől vette át ideiglenesen a posztot.

A törvények szerint Husovsky helyére új házelnököt kéne választani, de egyelőre nem sikerült megállapodniuk a szavazás időpontjáról. Bugár kinevezése ellen leghevesebben a baloldali populista Robert Fico SMER nevű pártja, a választások egyik nagy esélyese tiltakozik.