Gerzson
-3 °C
3 °C

Katonákat vetnek be a szlovákiai romák ellen

2004.02.25. 07:46
Titkos szervezkedést sejt a szlovákiai romák fosztogatási hulláma mögött Mikulás Dzurinda. A szlovák kormányfő ezer katonát és másfélezer rendőrt vezényelt Kelet-Szlovákiába, ahol hétfőn már zavargások törtek ki.
"Bizonyos erőket" sejt a szlovákiai fosztogatási hullám mögött Mikulás Dzurinda. A szlovák kormányfő szerint nem a szociális megszorítások állnak az élelmiszerboltokat fosztogató romák cselekedetei mögöt, a zavargásokat érdekcsoportok szervezik.

A kormányfő szerint a törvényellenes cselekedeteket semmi sem igazolja, ezért az illetékes szervek a fosztogatók magatartásának megfelelően fognak fellépni. "Aki a törvény keretei között marad, annak nem eshet bántódása, aki azonban ellene cselekszik, azzal szemben a vonatkozó törvényeknek megfelelően járnak el, és megvédik a tisztes polgárok vagyonát, érdekeit és biztonságát" - jelentette ki Kassán.

Karhatalom Kelet-Szlovákiában

Dzurinda tagadta, hogy kormánya alábecsülte volna a szlovák titkosszolgálat (SIS) korábbi jelzéseit, amelyek előre jelezték az ország keleti térségében bekövetkezett eseményeket, a fosztogatásokat és zavargásokat. Roma csoportok az éhezésre hivatkozva napok óta élelmiszerüzleteket fosztogatnak, és hétfő este Trebisov már zavargások voltak. Tőketerebesen a rendőrség közbelépett, és Dzurinda közlése szerint eddig 53 embert tartóztattak le, és 73 ellen emeltek vádat.

A miniszterelnök és a belügyminiszter közvetlenül a kormány rendkívüli ülése után utazott Kelet-Szlovákiába. A kormány a belügyminiszter javaslatát elfogadva úgy döntött, hogy még kedd éjjel másfélezer rendőrt és közel ezer katonát vezényelnek a térségbe a rend fenntartásának céljából.