Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Iszlám jog Kanadában?

2005.09.09. 10:44
Bevezethetik az iszlám törvénykezést Kanada egyik államában. A tervezet szerint Ontario muzulmán lakói családjogi vitáikat intézhetnék el a saria alapján. Az ellenzők szerint ez sérti a nők esélyegyenlőségét.

Országszerte tiltakozásokat rendeztek Kanadában az iszlám jog tervezett bevezetése ellen, jelentette a BBC. A sariát Ontario államban tervezték bevezetni családjogi esetekben az ott lakó muzulmánok számára. A sariabíróságok válásokról és gyermekelheyezési ügyekről dönthetne.

A tervezet felháborította a nőjogi és az emberi jogi csoportokat. A tiltakozók szerint az iszlám jog nem kezeli egyenlőként a nőket a férfiakkal.

A tiltakozás - muzulmán - vezetője, Homa ar-Dzsomand szerint "az iszlám sosem volt mértéktartó". Mint mondja, a modern világban a családi viszályok vallási alapú rendezésének nincs jelentősége.

A saria bevezetését pártolók szerint ugyanakkor a Kanadában élő muzulmánoknak nehézséget jelent, hogy a világi bíróságok nem tudnak a vallási előírásaik szerinti útmutatással szolgálni. Ráadásul, ha egy muzulmán a válása után muzulmán országba költözik vissza, nehézségekbe ütközhet, mivel a sariajog szerint nem tekinthető elváltnak.

Ráadásul Ontario államban a zsidók és a római katolikusok már saját egyházi bíróságaikon intézhetik családjogi ügyeiket, így a pártolók szerint a muzulmánokat is megilleti ez a jog. Nehézséget jelent ugyanakkor, hogy a saria javarészt jogértelmezésen alapul, nincsenek kötött előírások - többek között arra sem, hogy ki értelmezheti bíróként a törvényeket, írja a BBC.