Mária
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Slota: Orbán nagymagyar soviniszta

2008.02.27. 12:46
Jan Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke készséggel figyelmeztetné a magyarokat Orbán Viktor politikájának veszélyeire, ha meghívást kapna egy magyar televíziós csatornától. Slota beszélt arról is, hogy Csáky Pál, az MKP elnöke minden lépését Orbán Viktor irányítja.

A magyarellenességéről ismert Ján Slota szlovák pártvezető kész Budapestre utazni, hogy valamelyik televízió esetleges felkérésére az Orbán Viktor politikájában megtestesülő veszélyekre hívja fel a magyar választópolgárok figyelmét. A pozsonyi kormányhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke kedd este az egyik szlovák kereskedelmi televízió, a JoJ vendégeként közölte, ha meghívást kapna valamelyik magyar televíziós állomástól, még mielőtt a magyarok választani mennek, készséggel elmagyarázná, milyen veszélyeket hordoz Orbán esetleges hatalomra kerülése.

"Orbán nagymagyar soviniszta, ultranacionalista" - mondta Slota, aki a közelmúltban Csáky Pált, az MKP elnökét perrel fenyegette meg. Szerinte Csáky ultranacionalistának nevezte őt, miután Slota "okádéknak, rohadt ganénak" minősítette Csákyt.

Slota szerint Csáky minden lépését Orbán Viktor irányítja, és ezek a lépések a szlovákiai magyarok autonómiájának megteremtését és Dél-Szlovákia elcsatolását célozzák. Azonban amíg az SNS-nek kormányzati szerepe lesz, a magyarok hiába álmodoznak.

Ezzel a megközelítéssel a műsor másik vendége, az ellenzéki szlovák kereszténydemokraták (KDH) képviselője, Martin Fronc is azonosult. Kijelentette, hogy az ő pártja sem enged meg semmiféle autonómiát.

Koszovóról szólva az SNS elnöke azt mondta, hogy a tartomány függetlenségének egyoldalú kikiáltása olyan precedens, amely súlyosan veszélyezteti Szlovákiát. Szerinte a magyarok Szlovákiában elszigetelődnek a szlovák társadalomtól, és mivel a végső elkülönülésre készülnek, a helyi magyar fiatalok már meg sem tanulnak szlovákul, derül ki több, a kedd esti televíziós beszélgetést ismertető szlovákiai hírportál beszámolójából.