Szilárda
-4 °C
3 °C

Jobbközép koalíció alakul Szlovákiában

2002.09.23. 10:51
A Magyar Koalíció Pártjának részvételével négypárti jobbközép koalíció alakul Szlovákiában. Bár a választásokon Meciar szélsőséges pártja kapta a legtöbb szavazatot, szövetségesek híján képtelen a kormányalakításra. A kormányból kimaradta a várakozásoknál gyengébben teljesítő populista Robert Fico és pártja is.
A várakozásoknak megfelelően négypárti jobbközép koalícióról született megállapodás Szlovákiában vasárnap éjszaka. Mikulás Dzurinda Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió pártja a Magyar Koalíció Pártjával, a Szlovák Kereszténydemokrata mozgalommal és az Új Polgárok Szövetségével hetvennyolc madátummal rendelkezik a 150 tagú törvényhozásban.

Robotko nem került szóba

Bár a válaszatásokon a legtöbb szavazatot Valdimir Meciar szélsőséges Demokratikus Szlovákiáért Mozgalma szerezte, az egykori miniszterelnök szövetségesek híján 35 képviselőjével képtelen a kormányalakításra. Mivel a választásokon a várakozásoknál gyengébben szerepelt Robert Fico populista Smer pártja, a Robotko néven is emlegetett politikus nem került szóba a kormányalakításkor.

Harminc napon belül összeülnek

A négypárti koalíció azonban a parlament egyik alelnöki posztját az ellenzéknek, várhatóan Fico pártjának ajánlja fel. Az új parlamentet a hét végén befejeződött választások eredményeinek kihirdetését követő harminc napon belül kell felállítani. Rudolf Schuster államfő még a választások előtt kinyilvánította: azt bízza meg kormányalakítással, aki írásban tudja bizonyítani, hogy legalább 76 képviselő támogatását élvezi.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!