Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Milosevics adott parancsot a háborús bűnökre

2002.07.26. 17:15
Milosevics volt a közvetlen parancsnoka a Koszovóban háborús bűnöket elkövető fegyveres erőknek - vallotta a szerb titkosrendőrség egykori főnöke Hágában. Rade Markovics vallomása kulcsfontosságú a megrendült egészségű háborús bűnös elleni perben. Állapota miatt a törvényszék ügyvéd felfogadására kérte az elnököt, míg a moszkvai törvényhozás az exelnök szabadon bocsátását követelte Hágától.
A vád eddigi legfontosabb tanújának kikérdezését kezdte meg a hatvan rendbeli háborús bűnökkel vádolt Szlobodan Milosevics egykori jugoszláv elnök. Rade Markovics a szerb titkosrendőrség egykori főnöke tanúvallomásában kijelentette: Milosevicset napi szinten tájékoztatták a rendőrség és a katonaság koszovói akcióiról. Markovics az első, aki az exelnök közeli munkatársi köréből vállalta a tanúskodást egykori főnöke ellen.

Milosevics parancsolt a fegyveres erőknek

A két fegyveres szervezet ellenőrzését a NATO bombázásai előtt vonta közvetlen ellenőrzése alá Milosevics - állította a Belgrádban egyéves börtönbüntetését töltő Markovics vallomásában. A volt titkosrendőr az első, aki hivatalosan is azt vallotta, hogy Milosevics egyszemélyben volt a központi hatalom Jugoszláviában. Ez kulcsfontosságú momentum a vád szempontjából, mivel háborús bűnökért csak közvetlen érintettség esetén tudják elítélni a volt elnököt - írja a BBC. A vallomás szerint Milosevics volt a valódi irányítója a koszovói hadműveleteknek.

Sztojilkovics volt belügyminiszternek kötelessége volt informálni az elnököt - mondta el Markovics. Valjko Sztojilkovics áprilisban tiltakozásul főbe lőtte magát a jugoszláv parlament lépcsőjén, amiért a törvényhozás elfogadta a Nemzetközi Törvényszékkel történő együttműködést szabályozó törvényt.

Politikai gyilkosságokért felelhet

Markovics egy éves börtönbüntetését tölti Belgrádban, mert a 2000. novemberi demokratikus forradalom után titkos rendőrségi adatokat semmisített meg. A hatóságok jelenleg vizsgálják érintettségét azokban a politikai gyilkosságokban, melyeknek Milosevics ellenfelei voltak az áldozatai - jelentette a BBC.

Szivbajos

A bíróság időközben megkérte Milosevicset, hogy egészségi állapotára tekintettel fogadjon ügyvédet. Egy teljes körű orvosi kivizsgálás megállapította, hogy a volt szerb elnöknek komoly szívpanaszai vannak, és a stresszel fokozott infarktusveszélynek teszi ki magát. Az orvosok kevesebb munkát és több pihenést javasoltak Milosevicsnek.

Az elnök azonban maga látja el a védelmét - meglehetősen agresszívan - és erről nem kíván lemondani. "Ez az egész nevetséges. Nem szándékozom ügyvédeket felkérni arra, hogy megvédjenek egy nem létező bíróság vádjai ellen" - jelentette ki a bíróságon. Az exelnök betegségének hírére az orosz alsóház Jugoszláviával foglalkozó bizottsága Milosevics azonnali szabadon bocsátását követelte a törvényszéktől - jelentette az MTI.

A törvényszék betege

A bizottság álláspontja szerint a jugoszláv háború főbűnösének egészsége azután romlott meg, hogy a "törvénytelen" Nemzetközi Törvényszék megbízásából 2001 júniusában "elrabolták". "Milosevic közérzete 2001. március 31-i letartóztatása után azonnal romlani kezdett, és sokan már akkor azt feltételezték, hogy ez a politikus egészségének aláásására irányuló céltudatos tevékenység következménye" - áll a bizottság közleményében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!