Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Külföldi számlákról finanszírozta a háborút

2001.11.30. 14:23
Görög és ciprusi bankszámlákról finanszírozta a horvátországi, boszniai és koszovói harcokban részt vevő katonai, félkatonai és rendőri alakulatokat Szlobodan Milosevics háborús bűnökkel vádolt jugoszláv exelnök, és ezt dokumentumokkal és szakértőkkel fogja igazolni az ügyészség a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt.
A titkos finanszírozás rendszerét és az egyes átutalásokat banki kivonatokkal kívánja igazolni Carla del Ponte, a törvényszék főügyésze, aki a Milosevics elleni vádiratok egyesítését is kéri. Milosevics ellen pillanatnyilag három vádirat áll fenn, melyek külön foglalkoznak a boszniai népirtással, illetve a Horvátország és Koszovó területén elkövetett emberiség elleni bűnökkel.

Csak a szereplők változtak

Az ügyészség azért kéri a három vádirat egyesítését, mert a Milosevics elkövette bűnök ugyanannak a tervnek a részét képezték, céljuk és elkövetésük módja is azonos, csakúgy mint finanszírozásuk. A bűntények elkövetése folyamán Milosevics a résztvevők némelyikét másokra cserélte, ami fenntartotta az ő ügydöntő szerepét és az elkövetés folyamatosságát. A finanszírozásban részt vevő személyek és intézmények azonban végig ugyanazok voltak - írja az vádiratok egyesítését kérelmezve az ügyészség.

Az egyesítés emellett azzal az előnnyel is járna, hogy megkímélné a tanúkat a többszöri szerpléstől, illetve egy eljárás és fellebbezés lenne csak. Az egyesítési kérelmet a bíróság december 11-i ülésén tárgyalják, ahol Milosevics az ellene november 22-én benyújtott boszniai vádirattal kapcsolatos kérdésekre is felel - adta hírül a Beta szerb hírügynökség.