Gyógyszer okozhatta Milosevics halálát

2006.03.13. 11:39
Magas vérnyomásra szedett gyógyszereit semlegesítő anyagot talált Milosevic szervezetében a hivatalos boncolási eredmények szerint szívrohamban meghalt diktátor vérét elemző holland orvos. Uges doktor szerint Milosevic direkt vehette be a halálos gyógyszert.

Szándékosan vett be rossz gyógyszert Slobodan Milosevic egy holland orvos szerint, jelentette az MTI. A szombaton, hágai cellájában holtan talált Milosevic vérét elemző holland orvos, Ronald Uges szerint Milosevic előző este rifampicin hatóanyagú gyógyszert vett be, ez pedig semlegesítette a magas vérnyomására előírt gyógyszerek hatását.

A TBC kezelésében használt rifampicin antibiotikum, enziminduktor. Mint ilyen, a májmüködést, a méregtelenítést serkenti, azaz lebontja a gyógyszereket is. Ha tehát Milosevic rifampicint szedett, az előírt adag többszörösét kellett volna bevennie vérnyomáscsökkentő gyógyszeréből a szokott hatás eléréséhez.

Milosevic halála azonnal összeesküvés-elméletek születéséhez vezetett. A hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) belső vizsgálata kizárta az öngyilkosságot, megállapításaik szerint a bukott diktátorral szívroham végzett. Ugyanakkor a hivatalos toxikológiai vizsgálat eredményei még nem ismertek.

A boncolás a toxikológiai eredmények nélkül nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy egy rosszul adagolt gyógyszer is hozzájárulhatott Milosevic halálához. Uges szerint Milosevic egy ólyan gyógyszert szedett be, amit orvosai nem írtak fel neki.

A gyógyszeres öngyilkosság lehetőségét a hágai hivatalos boncolás előtt Carla del Ponte, az NT főügyésze sem zárta ki. A felvetéssel egybevág Milosevicnek a mérgezéséről szóló, a halála előtt egy nappal írt, az ügyvédje által vasárnap bemutatott levele is.

Milosevic gyilkosságot gyanítanak, amivel az NT-t vádolják. Érveik szerint Milosevic egészségi állapotáról hónapok óta aggasztó hírek érkeztek, az NT mégsem járult hozzá moszkvai gyógykezeléséhez.

Milosevic 2002 februárja óta betegeskedett, perét tizenöt alkalommal halasztották el gyengélkedése miatt. Az NT eljáró bírója Milosevic állapotára tekintettel eleve csak heti három, délelöttre korlátozott bírósági tárgyalást engedélyezett, hogy a vádlottnak legyen ideje kipihenni a fáradalmakat.  • Hírek
  • Hírek