Sára, Márió
2 °C
6 °C

Nem utazhat Oroszországba a szívbeteg Milošević

2006.02.24. 11:08
Oroszországi gyógykezelésre akart utazni az öt éve Hágában raboskodó Slobodan Milošević. A háborús bűnösök szívesen hivatkoznak rossz egészségi állapotukra. Nem ok nélkül, többen úszták már meg a büntetést panaszaik miatt.

Nem utazhat oroszországi gyógykezelésre Slobodan Milošević. A horvátországi és boszniai háborúkban elkövetett emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt volt szerb és jugoszláv elnök szívpanaszai miatt szeretett volna Oroszországba utazni, írja a BBC.

Szívbajos

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűncselekményeket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) szerint a diktátor védői nem mutattak fel megfelelő bizonyítékokat kérelmük alátámasztására. Milošević pere ötödik éve húzódik Hágában, mivel a vádlott állandóan betegségére hivatkozva a tárgyalás halasztását kéri.

Az emberiesség elleni bűncselekményekkel vádoltak körében a betegeskedés már-már a nürnbergi technikánál - a "parancsra tettem" érv hangoztatásánál - is elterjedtebb védekezés. Biljana Plavšić volt boszniai szerb alelnökasszony is betegségére tekintettel kapott enyhítést, kiszabott börtönbüntetését Svédországban, szanatóriumi körülmények között töltheti le.

A srebrenicai gyilkos is rosszul van

A holland külügyminisztérium értesülései szerint Ratko Mladić, a nyolcezer muzulmán férfi életét követelő srebrenicai mészárlás értelmi szerzője is betegeskedik. A boszniai szerb hadsereg egykori főparancsnoka a holland értesülések szerint súlyos veseköve miatt már feladásáról tárgyal.

Mladić azért is készülhet az önkéntes feladásra, mert egyre nyilvánvalóbban szorul körülötte a hurok. Kedden már elfogásáról számolt be a szerbiai sajtó, bár ezt mind a szerb kormány, mind az NT cáfolta. Az NT ügyészei szerint ugyanakkor a szerb hatóságok valójában pontosan tudják, hol van a tíz éve körözött háborús bűnös, így valóban bármikor elfoghatnák.

Népszerű védekezés

A betegeskedés nem csak a jugoszláv háborús bűnösökre jellemző. Augusto Pinochet chilei diktátor is megromlott egészségi állapotára és öregkori elbutulására tekintettel úszta meg eddig a felelősségre vonást több száz chilei baloldali legyilkolásáért. A 335 olasz legyilkolásáért életfogytiglani börtönre ítélt SS-tiszt, Erich Priebke is rossz egészségügyi állapota miatt kapott egy év után feloldozást, pedig eleve házi őrizetre enyhítették ítéletét.

Szintén egészségi állapotára tekintettel függesztették fel az 1999-ben tíz év börtönre ítélt kollaboráns francia tiszt, Maurice Papon büntetését. A Vichy-i kormány legmagasabb rangú elítélt tisztviselője szívpanaszok miatt hagyhatta el a börtönt.

Szaddám Huszein is megpróbálta betegségre hivatkozva elhalasztani perét, de az orvosi vizsgálatok szerint alkalmas volt a tárgyalásra.