Auguszta
-3 °C
2 °C

Belgrádban temethetik Milosevicet

2006.03.13. 13:23
A destabilizáció és a tömegtüntetések veszélye ellenére Belgrádban akarja eltemetni Slobodan Milosevicet családja. Szerb politikai elemzők szerint nem az a kérdés, hogy kik mennek el a tüntetésre, hanem hogy kik nem.

Belgrádban temetik el Slobodan Milosevicet, jelentette a BBC. A bukott diktátor temetése a félelmek szerint rendszerellenes tömegdemonstrációvá válhat. Helyi politikai elemzők szerint azonban nem az a kérdés, hogy hányan mennek el Milosevic temetésére, hanem hogy hányan nem.

Előzőleg felmerült, hogy Moszkvában temessék el Milosevicet. Ezt indokolta volna, hogy özvegye, Mirjana Markovic itt él, ráadásul az ellene emelt vádak miatt vissza sem térhet Szerbiába. Ennek ellenére Milosevic lánya és szintén szívbeteg, Markovichoz hasonlóan Moszkvában élő bátyja is szerbiai temetést javasolt.

Marko Milosevic közölte, hogy Oroszországtól kér engedélyt apja eltemetésére, ha Belgrád nem garantálja családja biztonságát szerbiai temetés esetén. Slobodan Milosevic fia az orosz tévé 1-es csatornáján hétfőn azt mondta, a család Belgrádban szeretné eltemettetni a néhai jugoszláv elnököt, a döntés azonban attól függ, hogy a szerb hatóságok garantálják-e édesanyja biztonságát.


Nézze meg képeinket!

Mirjana Markovic ügyvédje, Zdenko Tomanovic hétfőn kezdeményezte az asszony elleni nemzetközi elfogatóparancs visszavonását. Az ügyvéd, aki Milosevicet is képviselte Hágában, a "megváltozott körülményekre" hivatkozva kérte a Milosevic elleni vádakhoz nem kapcsolódó elfogatóparancs visszavonását. Markovicot, aki egy saját fantompártot, a Jugoszláv Egyesült Baloldalt vezetette, hatalommal való visszaéléssel és ingatlanpanamával gyanúsítják.

A temetésen, amennyiben Belgrádban rendeznék meg, a bukott rezsim és a nagyszerb eszmék hívei tarthatnának tömegtüntetést. Politikai elemzők szerint ez akár destabilizálhatná az amúgy is válságos időszakot élő Szerbiát. Belgrádnak a következő hónapokban a Szerb-Montenegrói Államszövetség széthullásával és Koszovó végleges elvesztésével is számolnia kell, ráadásul március végén lejár a boszniai háború másik főbűnöse, Ratko Mladic kiadatásának végső határideje.

Amennyiben a szerb hatóságoknak - amelyek Hága és a nyugati hírszerzők szerint pontosan tudják, hol bujkál a tábornok - addig nem sikerül kiadniuk Mladicot, Szerbia elbukhatja az Európai Unióval kötendő stabilitási és társulási szerződést.