Bernadett
0 °C
4 °C

Szlovák és egy lengyel katona halt meg Irakban

2006.11.11. 15:05
Kapcsolódók (1)
Két katona meghalt, másik kettő súlyosan megsebesült Irakban, amikor állomáshelyükre visszatérőben működésbe lépett egy út menti robbanószerkezet.

Robbanásban meghalt egy szlovák és egy lengyel katona Irakban szombatra virradóra, közölte Frantisek Kasicky szlovák védelmi miniszter sajtótájékoztatón, illetve varsói lengyel tisztségviselők.

A katonák a Bagdadtól délkeleti irányban 150 kilométerre fekvő al-Kút városból voltak visszatérőben állomáshelyükre gépkocsin, amikor egy út mentén elhelyezett robbanószerkezet végzett velük.

A sérültek állapota stabil

Két másik katona, egy lengyel és egy örmény súlyosan megsebesült a robbanásban. A gépkocsikonvojban összesen 56 szlovák katona utazott.

Piotr Paszkowski, a lengyel védelmi minisztérium szóvivője elmondta, hogy a két sebesültet egy bagdadi kórházba szállították, állapotuk stabil. A robbantásos merénylet után a gépkocsikonvojt géppisztolytűz alá vették a támadók.

Szlovákia kivonja csapatait

Lech Kaczynski lengyel elnök a hírre reagálva leszögezte, hogy az eset csak megerősíti Varsó elszántságát arra, hogy nyugati szövetségeseivel együtt megteremtse a biztonságot a világ forrongó pontjain.

A Robert Fico vezette szlovák kormány a közelmúltban úgy határozott, hogy 2007 februárjában végleg kivonja Irakból odavezényelt mintegy száz műszaki katonáját. A kivonás után mindössze 11 szlovák tiszt marad az arab országban: 5 a NATO kiképzőprogramja keretében, 6 az Iraqi Freedom művelet szolgálatában.

900 + 105

Pozsony 2003 nyarán 105 katonát küldött Irakba, akiknek nagy része Díváníja körzetében aknátlanítási műveletekben vett részt.

Lengyelországnak 900 katonája szolgál jelenleg Irakban, de jövőre 1000-re akarja növelni a számukat. A háború 2003. évi kezdete óta 22 lengyel katona halt meg az arab országban.