Szilvia
5 °C
16 °C

Szlovákiában betiltottak egy magyar szervezetet

2008.01.22. 21:56
A szlovák belügyminisztérium Ján Slota kezdeményezésére betiltott egy révkomáromi civil szervezetet, amely arról igyekezett meggyőzni a szlovák közvéleményt, hogy az autonómia törekvések nem ellentétesek a szlovák alkotmánnyal.

A szlovák belügyminisztérium Ján Slota pártjának kezdeményezésére betiltotta a révkomáromi vállalkozó, Bósza János nevével fémjelzett Nomos Regionalizmus nevű civil társaságot, amely annak bizonyítására törekszik, hogy az autonómia intézménye nem ellenkezik a szlovák alkotmánnyal és nem fenyegeti Szlovákiai területi integritását.

A "magányos autonómia-harcosként" aposztrofált Bósza a minap televíziós vitára hívta ki a nacionalista kormányerő, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökét. Slota a kihívást elfogadta, majd helyettesét, Anna Belousovovát küldte maga helyett a stúdióba, aki már akkor jelezte: Slotával együtt indítványozni fogják a Nomos betiltását. Másnap Bósza válaszul bejelentette az SNS betiltását célzó szándékát.

A betiltás két nappal a televíziós vita után következett be, de ezt csak négy nap múltán, kedd este jelentették be. A belügyminisztérium a döntést azzal indokolja, hogy Bósza Magyarországon bejegyzett internetes honlapján (WWW.commora.hu) úgymond nem tágít az autonómiatervek kérdéskörétől. Bósza azt állítja, hogy a jelzett honlap hivatalosan nem kapcsolódik a Nomos Regionalizmus társasághoz.

A Bósza nevével jegyzett társaság igen rövid életet élt, miután azt előbb többféle néven, többszöri sikertelen nekifutásra csak néhány hete sikerült bejegyeztetnie. Arról, hogy végül a Nomost bejegyezték, Bósza csak január 6-án kapott hivatalos értesítést a belügyi tárcától.

A betiltó határozatra reagálva Bósza jelezte: alkotmányos keretek között tovább kíván harcolni azok jogaiért, akik mögötte állnak, mert a belügy döntése ellenkezik törvényi rendelkezésekkel. Elemzők szerint a kormánykoalícióban részt vevő, Slota vezette SNS betiltását célzó Bósza-kezdeményezésnek aligha lesz foganatja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?