Apollónia
15 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Slota leültetné a trianonozókat, benesezőket

2007.08.09. 15:52
A Szlovák Nemzeti Párt elnöke börtönbe vetné a trianoni szerződés és a Benes-dekrétumok megkérdőjelezőit. Az MKP éppen az utóbbit teszi.

"Hadd tudják meg, hogy annak, aki a II. világháború utáni európai rendezést kétségbe vonja, börtönben a helye. Ott aztán majd töprenghet mindezekről" - mondta Jan Slota, a kormányon lévő Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke. Slota és pártja rendszeresen támadja a magyarokat.

A Szlovák Nemzeti Párt ősszel olyan törvénytervezetet nyújtana be a szlovák parlamentnek, amely alapján börtönnel is büntethetnék két 20. századi szerződés megkérdőjelezését. Az egyik a Magyarország határait az első világháború után rögzítő trianoni békeszerződés. Tabuvá tenné a Benes-dekrétumokat is. A második világháború utáni dekrétumok értelmében felvidéki magyarok tömegei váltak jogfosztottá.

Az SNS a kilencvenes években - akkor is kormányzati pozícióban - többször is kísérletezett ugyanezzel a nyíltan magyarellenes tervezettel, hiába. Most azért vette elő a párt vezetője a régi ötletet, mert az MKP, a szlovákiai magyarság pártja, jelképes kárpótlást követel a Benes-dekrétumok áldozatainak. Az MKP bocsánatkérést és egy költségvetési alapot vár, amellyel a szlovákiai magyarság kollektívan rendelkezhetne. Néhány éve az MKP javaslatára hasonló kárpótlásban részesültek a szlovákiai zsidók a holokauszt szenvedéseiért.

Minimális az esélye, hogy Slota keresztül tudja vinni törvényjavaslatát, ám ötletével megnehezítheti, hogy az MKP kárpótlási igényét szeptemberben elfogadják.