Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Slota: a koszovói albánok terroristákkal cimborálnak

2007.05.06. 15:36
Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke egy interjúban azt mondta, hogy a koszovói albánok az al-Kaidával és különféle terroristákkal cimborálnak és érthetetlennek nevezte az Egyesült Államok és az EU irántuk tanúsított magatartását.

A koszovói albánok önállóságát pártoló Ahtisaari-tervet bírálva a pozsonyi kormánykoalícióhoz Slota vasárnap az egyik szlovák kereskedelmi televízióban adott hangot afölötti megrökönyödésének, hogy az albánok ilyen természetű összefonódásai a világon senkit sem zavarnak.

Az állításait rendszerint bizonyítani nem tudó, de sajátos értesüléseinek gyakran hangot adó, magyarellenes szlovák politikus februárban már erőteljesen bírálta az ENSZ koszovói különmegbízottjának rendezési tervét. Slota képtelenségnek tartotta, hogy az Ahtisaari-terv nyomán egy nemzeti kisebbség bármely államon belül önrendelkezési jogot, saját államot kapjon. Szerinte minden ilyen törekvés az Európai Uniót bomlasztja, mert ha megvalósulna, akkor azzal kellene szembesülni, hogy "a keresztény Európa területén a 21. században létrehoznak egy iszlám vallású államot."

Slota ezúttal sem titkolta, hogy a koszovói albánok önállóságát mindenekelőtt azért utasítja el, mert az a szlovákiai magyarok autonómiájának modelljeként veszélyeztetné Szlovákiát, hiszen egyfajta forgatókönyvként alkalmaznák azt. "Úgy gondolom, hogy Duray és Csáky már régen kidolgozták a területi autonómia tervét. Mert hogy a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) ez a stratégiai célja" – fogalmazott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!