Szilárda
-4 °C
3 °C

Slota: Budapestről már csak a tankok hiányoznak

2006.09.21. 16:52
Jan Slota szerint a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke magyar politikusokat és diplomatákat hevít a szlovák kormány ellen, pedig szerinte Szlovákia a térség legstabilabb állama. Slota a magyarországi tüntetésekről ugyan hiányolja a tankokat, de reméli, a helyzet demokratikus módon rendeződik. Bugár Béla ellen bizonyítékai vannak, csak még nem akarja megmutatni.

Ján Slota, a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke csütörtökön azzal vádolta Bugár Bélát, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnökét, hogy Magyarországon járva "a magyar politikai vezetőket és diplomatákat" arra bíztatta, nemzetközi fórumokon lépjenek fel a jelenlegi szlovák kormánykoalíció ellen.

A tankokat hiányolja

A magyarországi tüntetésekkel kapcsolatban Slota azt hangoztatta, hogy Szlovákia a közép-európai térség legstabilabb országa, hiszen Csehországban három hónappal a választások után máris inog a kormány, és Lengyelországban sem rózsás a helyzet. A magyarországi zavargások jellegüknél fogva forradalomnak is nevezhetők, vélekedett Slota, akinek a szavait a SITA hírügynökség idézte. "Budapestről már csak a tankok hiányoznak, hogy olyan legyen, mint 1956-ban volt" - mondta.

Slota néhány éve híveit buzdítva kijelentette: "üljetek tankokra és tegyük a földdel egyenlővé Budapestet".

A galaxis legbölcsebb politikusa

A szélsőséges pártvezér sajnálkozását fejezte ki a magyarországi történések miatt, és reményének adott hangot, miszerint a helyzet "demokratikus módon rendeződik". Slota ugyanakkor felszólította az európai szocialista pártokat, hogy foglaljanak állást a magyarországi eseményekkel kapcsolatosan, mert hogy ott "a galaxis legbölcsebb politikusa uralkodik, aki a hazugság eszközeivel kormányoz, miközben bűzlik az erőszak" az országában.

Szónoki kérdést is megfogalmazott: "Vajon a Szocialista Internacionálénak más mércéje van Magyarországra?"

Kijelentette, a szlovák kormány abban érdekelt, hogy jó kapcsolatokat tartson fent Magyarországgal. "Az SNS igyekezni fog, hogy országaink között a normáknak megfelelő kapcsolatok legyenek" - tette hozzá.

Kifogások Bugár ellen

A két hónapja alig nyilatkozó Slota csütörtökön pártja sajtótájékoztatóján egyebek között azt állította, hogy "nem Magyarország és nem a magyar nép, hanem a Bugár vezette Magyar Koalíció Pártjának (MKP) politikusai ellen vannak kifogásai, mert "durván ártanak a Szlovák Köztársaság érdekeinek."

A Robert Fico miniszterelnök kabinetjében helyet foglaló SNS elnöke a Nyitrán tanuló csallóközi magyar egyetemista lány esetére utalva azt mondta, hogy Bugár Béla még "Malina Hedvig hazudozásait" is felülmúlja. Malina Hedvig a rendőrségi nyomozás megállapításaival ellentétben továbbra is kitart az állítása mellett, miszerint két bőrfejű azért verte meg, mert magyarul beszélt.

Retorikája nem változott

Slota azt hajtogatta, hogy Bugár Béla cselekedetei ellentétesek Szlovákia alkotmányával, és képviselői esküjével, ezért az MKP elnöke arra számíthat, hogy tettének következményei lesznek. Tudnia kellene, a Szlovák Köztársaság alkotmányos tényezőjeként nem engedheti meg magának azt, hogy egy idegen állam területén politikusokkal tárgyaljon, és saját hazája elleni fellépésre bíztassa őket. Az SNS elnöke szerint Bugár képviselői mandátumát is elveszítheti. Slota nem pontosította a vádjait, de az újságíróknak azt ígérte, hogy két héten belül nyilvánosságra hozza bizonyítékait, és az üggyel a kormány koalíciós tanácsa is foglalkozni fog.

Az MKP az elhangzottak után az MTI pozsonyi irodájához is eljuttatott sajtóközleményben szögezte le: Slota kijelentéseire nem kíván reagálni. Bugár rámutatott, hogy Slota retorikája nem változott, hazudozásai a régiek. Hozzátette, a Magyar Koalíció Pártja uniós ország pártjaként bármely uniós országban legálisan tárgyalhat, és "természetesen ezt soha nem Szlovákia érdekeinek ellenében teszi."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!