Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Beszólt Szlovákiának Gyurcsány

2006.07.24. 14:08
Gyurcsány Ferenc és Göncz Kinga is bírálta Szlovákiát a szélsőjobboldali kormánytag Jan Slota hétvégi magyarellenes nyilatkozatai miatt. Gyurcsány szerint a szélsőjobb közép-európai megerősödése európai dilemma, de Magyarországon nem érez náciveszélyt.

"Könnyű összeugrasztani a nemzeti közösségeket" - jelentette ki hétfőn a nagyköveti konferencián Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő bírálatában nem neveztte meg Szlovákiát, de egyértelműen a hétvégén magyarellenes nyilatkozatokat tevő Jan Slotára, az új szlovák kormányban szerepet kap szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt vezérére utalt.


Jan Slota beszólt

Slota kijelentése - miszerint Dél-Szlovákiában, ahol kilencven százalékos a magyarok részaránya, "magyar elnyomás" alatt élnek a szlovákok - Göncz Kinga külügyminiszter szerint is megütközést keltett. Slota kijelentései "mindenféle európai normán kívül vannak" - mondta.

A magyar külügyminiszter várja a szlovák kormány reakcióját Ján Slota hét végi mondataira. Jan Kubis szlovák külügyminiszter magyarországi látogatásán halvány ígéretett tett rá, hogy a kormány a jövőben elhatárolódik a magyarellenes nyilatkozatoktól, igaz, az addig elhangzottakat a kormánytagok magánvéleményének minpsítette.


Gyurcsány Ferenc felvette a kesztyűt

A nagyköveti konferencián felszólaló Gyurcsány érthetetlennek nevezte, hogy vannak régióbeli kormányzati politikusok, akik nem értik meg, hogy tiszteletben kell tartani egymás nemzeti önérzetét és büszkeségét. "Nem lehet egyszerre egymás tisztességét, büszkeségét, jóindulatát, egyáltalán a nemzeti közösséghez tartozásának jóhiszeműségét megkérdőjelezni, másik oldalról pedig egymást is segítő, a kölcsönös felelősségben osztozó jószomszédi kapcsolatokat fenntartani" - jelentette ki.

Gyurcsány új dilemmának nevezte, hogy évvel a rendszerváltások után Kelet-Közép Európánan egyre több szélsőjobboldali párt kerül hatalomba. Magyarországot szerencsésnek tartja, mert ez a dilemma itt "sokkal inkább csak figyelmeztető veszély, de egyelőre nem realitás".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!