Ödön
2 °C
11 °C

Slota megszüntetné az ügynöklistát őrző levéltárat

2008.04.26. 12:07
Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke a kommunista államrendőrség ügynöklistáit őrző Nemzeti Emlékezet Intézetének megszüntetését kezdeményezte a parlamenthez eljuttatott indítványban. Több szlovák lap arról ír, hogy a 70-es években Slota apja felajánlotta szolgálatait az államrendőrségnek, miután fiát boltok és benzinkutak kifosztása miatt körözte a rendőrség.

Slota ugyan nem volt a hírhedt államrendőrség, az StB ügynöke, de az utóbbi időkben a Nemzeti Emlékezet Intézetének (ÚPN) levéltárából előkerült dokumentumok szerint a második legnagyobb kormánypárt elnöke a 70-es években Szlovákiában egy boltokat és benzinkutakat fosztogató bűnbanda tagja volt. Amikor szorult a hurok a nyaka körül, társaival Ausztriába szökött, ahol autólopások miatt gyűlt meg a baja az osztrák rendőrséggel, ezért öt nap múltán visszaszökött Szlovákiába.

A média szerint Slota apja ekkor ajánlotta fel a szolgálatait az StB-nek, s így a fia megúszta a bírósági elszámoltatást. Az apa az 1989-es rendszerváltást követő évben amnesztiában részesült. Nem úgy akkori bűntársai, Jozef Rendek és Jozef Jurík. Az utóbbi ellen később a legnagyobb ausztriai vonatrablás gyanúsítottjaként folyt eljárás. Jurík 1991-ben eltűnt, azóta sem került elő. Később a levágott fejét a rendőrség egy réten megtalálta.

Eltűnt az apa, eltűnt a fia

Az év elején, az idősebb Slota StB-s múltját tanúsító első levéltári dokumentumok nyilvánosságra hozatalával nagyjából egyidejűleg Ján Slota apja ismeretlen helyre távozott privigyei (Prievidza) házából. Máig sem tudni, vajon azóta előkerült-e.

A Pozsonyban megjelenő liberális polgári napilap, a SME címoldalán szombaton három olyan portrét közöl az ifjú Ján Slotáról, amelyek a rendőrségi nyilvántartásban megszokott módon készültek.

A felvételek az egykori állítólagos bűntárs, Jozef Rendek - a besztercebányai (Banská Bystrica) bíróság levéltárában őrzött - vizsgálati aktájában találhatók, amelyben azonban Slotáról írásban nem esik szó. A privigyei bíróság korábban szolgáltatott ki Ján Slota "bűnügyének elkenésével" kapcsolatos adatokat. A SME-től ezt most megtagadta, jóllehet törvényi kötelessége ezt megtenni, mert az információ nem titkosított.

Az egyébként nap mint nap nyilatkozó Ján Slota hetek óta nem szólal meg, nem mutatkozik a nyilvánosság előtt, és pártja sajtótájékoztatóin sem jelent meg. Az SNS szóvivője a lap érdeklődésére tagadta, hogy Slota bujkálna az újságírók elől.

Támadás a múlt ellen

Az ügyet részletesen ismertető SME bizarrnak, szomorúnak nevezi a történteket, ráadásul - mint írja - "még a kárpáti típusú demokráciákban is eredeti újdonság", hogy egy párt olyan intézmény megszüntetését szorgalmazza, amelynek élén (egy ideje) a saját embere áll.

"A valóság azonban ennél is rosszabb", mert e szándék hátterében álló indíték "a múlt embereinek eddigi legnyíltabb támadása" mindaz ellen, amit a rendszerváltó 1989-es év üzeneteként tartunk számon. A múltból jöttek mindenkori vágya ugyanis az, hogy a fasizmus és a kommunizmus bűneit "örök időkre" mélyen elássák - írja a lap.

Ennél is izgalmasabb lehet majd, ha a parlament Slotáék indítványáról fog szavazni. Senkinek ne legyenek illúziói, hogy Slota koalíciós partnereinek, a Vladimír Meciar vezette Néppártnak, vagy Robert Fico kormányfő pártjának, az Irány - Szociáldemokráciának majd érdemi ellenvetései lesznek, hiszen ahogy már az tapasztalható volt, ezek "nem ijednek meg a saját árnyékuktól. Szlovákiára az emlékezetvesztés és az értelmi visszaesés vár" - vélekedik a jegyzetíró.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?