Aliz
6 °C
14 °C

Slota gyakorlatilag lenácizta Magyarországot

2008.09.14. 12:59
Jan Slota vasárnap magyarellenes kirohanásokkal bombázta a szlovák sajtót. A Szlovák Nemzeti Párt vezetője szerint szlovák-magyar kapcsolatok azért vannak mélyponton, mert egyes magyarországi politikusok a Magyar Gárda mögé sorakoztak fel, illetve a szlovákiai magyar politikusok zsarolják a szlovák kormányt. Slota a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma ellen is kikelt.

Ján Slota szerint a szlovák-magyar kapcsolatok valóban nagyon rosszak, de korántsem Szlovákia, hanem Magyarország miatt, ahol valami hasonló készülődik, mint a múlt század húszas éveinek elején, amikor egy müncheni kocsmai sörözés nyomán "egy alacsony bajszos emberből 1933-ban német birodalmi kancellár lett".

A magyarellenes szlovák kormánypárt (SNS) vezetője Sólyom László nyilatkozatára reagált. A köztársasági elnök a hét végén a visegrádi országok államfőinek pöstyéni (Piestany) találkozóján azt mondta, hogy a két ország kapcsolatainak különböző rétegeiben más-más a viszony, de Slota havi rendszerességgel egymás követő nyilatkozatai egyként sértik a szlovákiai és a magyarországi közösséget. A magyar államfő szerint Szlovákiában a magyarellenesség a legmagasabb politika szintjén is jelen van, s "amit hiányolok, hogy kormányzati szinten ettől soha el nem határolódtak".

A házigazda, Ivan Gasparovic szlovák államfő ugyan próbálta tompítani a feszültséget, és azt találta mondani, hogy a két ország viszonya egyáltalán nem rossz, persze vannak olyan problémák, amelyek időről-időre felszínre kerülnek. Ám Slota replikázott, szerinte a szlovák-magyar kapcsolatok igenis nagyon rosszak, ugyan a politikusok rendre mosolyognak, de mindenki érzékeli, hogy a két ország kapcsolatai fagyponton vannak.

Ezt a problémát, állította a szlovák politikus, nem Szlovákia, hanem a szlovákiai magyar politikusok gerjesztik. "Ezek szó szerint zsarolják a szlovák kormányt. De nem csak a szlovákot, a magyart is", mondta Slota, aki szerint a körvonalazódó magyarországi választások fényében, politikai ambícióik teljesülésének érdekében a magyar politikusok előszeretettel játszanak a magyar kártyával Szlovákiában is.

Slota szerint "az újfasiszta magyar szervezet, a Magyar Gárda" mögött a Fidesz és a Jobbik áll. E tekintetben, vélekedett Slota, megdöbbentő, hogy a nemzetközi politika semmilyen módon nem avatkozik be" az adott magyarországi állapotokba, amikor a nevezetes müncheni kocsmában is hasonlóképpen kezdődött minden.

"Az elején fecsegés, fenyegetőzés, ami aztán végső kimenetelét tekintve igen rosszul végződhet. Mert ha azt vesszük, hogy a Magyar Gárda egyes tagjainak őrző-védő szolgálatai vannak, s hogy ezek hivatalosan fegyverkezhetnek, akkor igazán nem tudom, hogyan végződhet mindez, de hogy jól nem, az biztos", ágált a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetője.

Slota korábbi kijelentései szerint Budapestet a földdel kellene egyenlővé tenni. Ő volt az, aki Szent Istvánt lovas bohócnak, Göncz Kingát ápolatlan kócos asszonynak, Csáky Pált ganénak nevezte, aki Szlovákia területi integritásának veszélyével, a magyarok autonómia-törekvéseivel riogatja a szlovákokat, szaporítva az ezért reá szavazó szlovákok táborát, akitől azonban Robert Fico kormányfő eddig egyszer sem határolódott el.

A KMKF-nek is nekiment

Slota vasárnap a TASR szlovák hírügynökségnek nyilatkozva folytatta magyarellenes kirohanásait. Slota szerint Budapesten azért hozták létre a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát (KMKF), hogy azt "a szomszédos országok belügyeibe való beavatkozás eszközeként" működtessék. Azt állította, hogy a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) a szlovák parlamentben ülő, a "szlovák adófizetők pénzéből fizetett képviselői a Szlovákia területi egységét veszélyeztető budapesti célokat követve teljesítenek feladatokat".

"A KMKF a magyar állam alkotmányos intézményeként, az európai magyarok kulturális, gazdasági, különösképpen pedig politikai egyesítését követő program alapján, a fórum tagjait konkrét feladatokkal megbízva törekszik a történelmi Magyarország (Velké Uhorsko) feltámasztására" - fogalmazott Slota. Egyúttal jelezte: a hétfői szlovákiai munkaszüneti napot követően, kedden haladéktalanul kezdeményezni a szlovák parlament házbizottságának azonnali összehívását, hogy a soros parlamenti ülésen az MKP-frakció tagjait elszámoltassák a KMKF budapesti üléséről.

Az SNS ennek ismeretében teszi majd meg a budapesti politika veszélyeinek elhárításához szükséges lépéseket célzó javaslatait. A hírügynökség hozzáteszi: a KMKF támogatja, hogy Brüsszelben létrehozzák a Magyar Nemzeti Kisebbségek Európai Érdekképviseleti Irodáját, s hogy a KMFK az Országgyűlés házelnöke, Szili Katalin kezdeményezése nyomán még 2003-bn jött létre, tagjai azóta évente egy alkalommal találkoznak.

"Ha már házbizottsági ülés, ám legyen, de akkor Slota végeláthatatlan magyarellenes megnyilatkozásai miatt" – reagált az MTI érdeklődésére Duray Miklós, az MKP stratégiai alelnöke. A politikus szerint amit Slota művel, az hetente legalább egyszer indokolttá tenné a házbizottság összehívását. Az MKP azonban ezt egyszer sem kezdeményezte, tudván, hogy az SNS elnöke megzabolázhatatlan: Slota megszelídítésével azért is hiábavaló lenne kísérletezni, mert ebbéli szándékában az MKP aligha találna támogatókra. A szlovák pártok, kormánypártiak és ellenzékiek egyként attól félnek, hogy Slota ellen fordulva szavazókat veszítenének.

Ezt bizonyítják a közvélemény-kutatások, amelyek tanúsága szerint Slota pártjának támogatottsága már a 15 százalékot súrolja. Legfőbb kortese pedig Robert Fico miniszterelnök, aki még soha nem határolódott el egyetlen kijelentésétől sem. Félő, hogy ezt a jövőben sem teszi meg, mondjon az SNS elnöke bármit, ő azzal is azonosulni fog - fogalmazott Duray, emlékeztetve arra, hogy a visegrádi államfők hét végén lezajlott pöstyéni találkozóján "Ivan Gasparovic államfő is Slota szekerét tolta".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?