Szlovákiában befejeződött a választás

2006.06.18. 00:07
Szombaton este 10 órakor bezártak a választóhelyiségek Szlovákiában, ahol 4 millió 200 ezer ember az egynapos előrehozott választás során dönthetett arról, hogy az induló 21 párt közül melyiket juttatja a kormányalakítási pozícióba.

A szlovákiai előrehozott választás előzetes eredményei csak az éjszaka során várhatók, de a szlovák közszolgálati rádió pontban az urnazáráskor közzétette prognózisát. Eszerint a várakozásnak megfelelően a Robert Fico vezette Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) 26,7 százalékos eredményével lehet az első, ami 46 parlamenti mandátumot jelentene a törvényhozásban.

A közvélemény-kutatásra alapozott eredmények sorában 13,6 százalékos eredménnyel második a jelenlegi kormányfő, Mikulás Dzurinda nevével jegyzett Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió - Demokrata Párt (SDKÚ-DS) lenne, utána 11,8 százalékkal a magyarellenes kirohanásairól elhíresült Ján Slota pártja, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) végezne. Ha Slota eredménye igaznak bizonyulna, ez lenne a választás legnagyobb meglepetése, egyszersmind azt is jelentené, hogy Szlovákiában ismét magyarellenes hangulat alakulna ki, mint egykor, Meciar és Slota közös kormányzása idején.

A rádiós közvélemény-kutatás szerint 10,3 százalékkal a Vladimír Meciar vezette Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) negyedikként végezne. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) a sorban kereken 10 százalékkal az ötödik, mögötte 9,6 százalékkal a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) áll. 5,9 százalékos előrevetített eredményével hetedikként bejutna még a pártba a kommunista egypártrendszer utódpártja , a KSS is.

Elemzők szerint az előrejelzés az eredményeket legfeljebb megközelítőleg, a várható sorrendet azonban többé kevésbé megbízhatóan jelezheti.  • Hírek
  • Személyi kölcsön