Piroska
3 °C
4 °C

Megkezdődtek a szlovák választások

2002.09.20. 13:56
Pénteken megkezdődtek az általános választások Szlovákiában. A közvélemény-kutatások szerint az új kormányfő Robert Fico lesz.
Általános választásokat tartanak pénteken és szombaton Szlovákiában. Bár a Mikulás Dzurinda vezette kormány sokat tett az ország várható Európai Uniós és NATO csatlakozása ügyében, a gazdasági megszorító intézkedések miatt sok ember szemében népszerűtlenné vált a jelenlegi kabinet. Szakértők szerint a választások eredménye döntő hatással lesz Szlovákia Európai Unióhos és a NATO csatlakozása szempontjából.

Meciar szóba sem jöhet

Nyugati diplomaták ugyanis többször kijelentették, hogy Szlovákiának esélye sem lesz a csatlakozásra, ha a szélsőséges Vladimir Meciar visszatér a hatalomba. Míg a nacionalista pártok népszerűsége sokat csökkent, addig több, teljesen új párt is megjelent a szlovák politikai életben. Ugyanakkor a jelenleg kormányzó pártok nem tudtak hasznot húzni ebből, népszerűségük csökkent a bevezetett gazdasági reformok miatt. Szlovákiában pillanatnyilag 20 százalékos a munkanélküliség.

Fico a legnépszerűbb

Jelenleg a Smer (Irány párt) vezetője, a 37 éves Robert Fico ügyvéd Szlovákia legnépszerűbb politikusa, így minden jel szerint ő lesz a köztársaság következő miniszterelnöke. A legutóbbi, két héttel ezelőtti közvélemény-kutatások szerint a Smer a voksok 18,7 százalékára, Meciarék 18,1 százalékra, Mikulás Dzurinda pártja, az SDKU pedig csupán 10-12 százalékára számíthat. Fico hevesen támadta a jelenlegi kormányt, "kemény tárgyalásokat" ígért az EU-val, és kritizálta az ország roma közösségét. Ez utóbbi viszont a nyugati diplomaták körében nem tette őt népszerűvé, adta hírül a BBC.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!