Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megkezdődtek a szlovák választások

2002.09.20. 13:56
Pénteken megkezdődtek az általános választások Szlovákiában. A közvélemény-kutatások szerint az új kormányfő Robert Fico lesz.
Általános választásokat tartanak pénteken és szombaton Szlovákiában. Bár a Mikulás Dzurinda vezette kormány sokat tett az ország várható Európai Uniós és NATO csatlakozása ügyében, a gazdasági megszorító intézkedések miatt sok ember szemében népszerűtlenné vált a jelenlegi kabinet. Szakértők szerint a választások eredménye döntő hatással lesz Szlovákia Európai Unióhos és a NATO csatlakozása szempontjából.

Meciar szóba sem jöhet

Nyugati diplomaták ugyanis többször kijelentették, hogy Szlovákiának esélye sem lesz a csatlakozásra, ha a szélsőséges Vladimir Meciar visszatér a hatalomba. Míg a nacionalista pártok népszerűsége sokat csökkent, addig több, teljesen új párt is megjelent a szlovák politikai életben. Ugyanakkor a jelenleg kormányzó pártok nem tudtak hasznot húzni ebből, népszerűségük csökkent a bevezetett gazdasági reformok miatt. Szlovákiában pillanatnyilag 20 százalékos a munkanélküliség.

Fico a legnépszerűbb

Jelenleg a Smer (Irány párt) vezetője, a 37 éves Robert Fico ügyvéd Szlovákia legnépszerűbb politikusa, így minden jel szerint ő lesz a köztársaság következő miniszterelnöke. A legutóbbi, két héttel ezelőtti közvélemény-kutatások szerint a Smer a voksok 18,7 százalékára, Meciarék 18,1 százalékra, Mikulás Dzurinda pártja, az SDKU pedig csupán 10-12 százalékára számíthat. Fico hevesen támadta a jelenlegi kormányt, "kemény tárgyalásokat" ígért az EU-val, és kritizálta az ország roma közösségét. Ez utóbbi viszont a nyugati diplomaták körében nem tette őt népszerűvé, adta hírül a BBC.