Ödön
2 °C
11 °C

Zászlóégetéssel uszítanak a magyarok ellen

2006.08.07. 11:14
Fokozódik a magyar-szlovák feszültség, a politikai kardcsörtetés mellett a weben is dúl konfliktus: pár napja magyarellenes videó jelent meg az interneten, szlovák nacionalista fiatalok magyar zászló égetésével fejezik ki magyargyűlöletüket. A magyar külügyi tárca tájékoztatást kért arról a szlovák hatóságok terveznek-e fellépni az ügyben.

A szlovák nacionalisták is kihasználják a világháló nyújtotta lehetőségeket: magyarok ellen uszító videofelvétel jelent meg egy hete a legnépszerűbb videómegosztó weboldalon, a YouTube-on. A július 30-án közzétett 1 perc 26 másodperces mozgóképet egy - a felhasználói profilja szerint - 21 éves szlovák fiatal, bizonyos "werwolfSSlovakia" jegyzi.

A videó "Welkome in Slovakia - is beautifully - Slovakia is our - we never not to be Hungary - Slovakia is heart Europe!!!", rossz angolsággal megfogalmazott szöveges üzenetekkel (illetve ezek szlovák megfelelőivel) és zúzós szlovák metálzenével indít, miközben valóban szép szlovákiai tájakat mutat be diavetítés-szerűen. A 25. másodperc környékén kezdődik az éjszakai akció: négy kapucnis, baseball-sapkás, símaszkos fiatal áll egy tábortűz mellett, ketten tartják kifeszítve a magyar nemzeti lobogót, ketten szlovák zászlókkal állnak.

Szlovák vérfarkasok
Szlovák vérfarkasok

A kapucnis pulóvert viselő fiatal egy fáklyát nyom a magyar zászló közepébe, ami kis idő múlva lángra lobban, eközben magyarellenes szónoklat hallatszik a háttérben. ("Ezek a mi ellenségeink és mi elpusztítjuk őket. Hogy egy másodpercig se tartózkodjanak a mi területünkön. Így végzi minden magyar. Testvéreink minden utálatos ellensége. Sieg.") A negyedrészt elégett lobogót végül a tűzbe vetik, miközben a bal szélen látható szlovák zászlóra svenkel a kamera. A kis videó "Always opposite Hungary!!!" üzenettel zárul.

A magyarellenes videót eddig több mint háromszázan nézték meg. A felvételt feltöltő "werwolfSSlovakia" a neve alapján náci ideológiákat valló szlovák fiatal lehet, ezt támasztja alá a másik két videó is, amit ő jegyez: mindkettő cigányellenes alkotás, skinheadzenével körítve. (A Werwolf ellenállási mozgalmat azért hoztak létre a II. világháború vége felé Németországban, hogy szabotázsakciókat, terrortámadásokat és kivégzéseket hajtsanak végre a szövetségesek által megszállt területeken)

Mint ismeretes, az utóbbi hetekben komoly politikai és diplomáciai viharokat kavartak Ján Slota, a kormányra került Szlovák Nemzeti Párt vezetőjének magyarellenes kirohanásai. Slota többek között "brutális magyarosításról, nagymagyar veszélyről" nyilatkozott a Presse című osztrák lapnak, korábban pedig úgy nyilatkozott: irigyli a cseheket, hogy elűzték országuk területéről a németeket, és ezért ma már nincs olyan problémájuk velük, mint a szlovákoknak a magyarokkal Szlovákiában.

A magyar külügy tájékoztatást kér

"Az interneten megjelent, magyar zászló égetésével kapcsolatos - a hírek szerint - szlovák videófilm ügyében a Külügyminisztérium azonnal megtette a szükséges diplomáciai lépéseket mind Budapesten, mind Pozsonyban'" - tartalmazza a külügyi tárca hétfő esti közleménye. "A magyar fél hivatalos tájékoztatást kért arról, hogy a szlovák hatóságok milyen lépéseket tettek vagy kívánnak tenni a gyűlöletkeltő, a magyar nemzet méltóságát sértő videófilm készítői és terjesztői ellen." - tartalmazza a nyilatkozat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?