Zászlóégetéssel uszítanak a magyarok ellen

2006.08.07. 11:14
Fokozódik a magyar-szlovák feszültség, a politikai kardcsörtetés mellett a weben is dúl konfliktus: pár napja magyarellenes videó jelent meg az interneten, szlovák nacionalista fiatalok magyar zászló égetésével fejezik ki magyargyűlöletüket. A magyar külügyi tárca tájékoztatást kért arról a szlovák hatóságok terveznek-e fellépni az ügyben.

A szlovák nacionalisták is kihasználják a világháló nyújtotta lehetőségeket: magyarok ellen uszító videofelvétel jelent meg egy hete a legnépszerűbb videómegosztó weboldalon, a YouTube-on. A július 30-án közzétett 1 perc 26 másodperces mozgóképet egy - a felhasználói profilja szerint - 21 éves szlovák fiatal, bizonyos "werwolfSSlovakia" jegyzi.

A videó "Welkome in Slovakia - is beautifully - Slovakia is our - we never not to be Hungary - Slovakia is heart Europe!!!", rossz angolsággal megfogalmazott szöveges üzenetekkel (illetve ezek szlovák megfelelőivel) és zúzós szlovák metálzenével indít, miközben valóban szép szlovákiai tájakat mutat be diavetítés-szerűen. A 25. másodperc környékén kezdődik az éjszakai akció: négy kapucnis, baseball-sapkás, símaszkos fiatal áll egy tábortűz mellett, ketten tartják kifeszítve a magyar nemzeti lobogót, ketten szlovák zászlókkal állnak.

Szlovák vérfarkasok
Szlovák vérfarkasok

A kapucnis pulóvert viselő fiatal egy fáklyát nyom a magyar zászló közepébe, ami kis idő múlva lángra lobban, eközben magyarellenes szónoklat hallatszik a háttérben. ("Ezek a mi ellenségeink és mi elpusztítjuk őket. Hogy egy másodpercig se tartózkodjanak a mi területünkön. Így végzi minden magyar. Testvéreink minden utálatos ellensége. Sieg.") A negyedrészt elégett lobogót végül a tűzbe vetik, miközben a bal szélen látható szlovák zászlóra svenkel a kamera. A kis videó "Always opposite Hungary!!!" üzenettel zárul.

A magyarellenes videót eddig több mint háromszázan nézték meg. A felvételt feltöltő "werwolfSSlovakia" a neve alapján náci ideológiákat valló szlovák fiatal lehet, ezt támasztja alá a másik két videó is, amit ő jegyez: mindkettő cigányellenes alkotás, skinheadzenével körítve. (A Werwolf ellenállási mozgalmat azért hoztak létre a II. világháború vége felé Németországban, hogy szabotázsakciókat, terrortámadásokat és kivégzéseket hajtsanak végre a szövetségesek által megszállt területeken)

Mint ismeretes, az utóbbi hetekben komoly politikai és diplomáciai viharokat kavartak Ján Slota, a kormányra került Szlovák Nemzeti Párt vezetőjének magyarellenes kirohanásai. Slota többek között "brutális magyarosításról, nagymagyar veszélyről" nyilatkozott a Presse című osztrák lapnak, korábban pedig úgy nyilatkozott: irigyli a cseheket, hogy elűzték országuk területéről a németeket, és ezért ma már nincs olyan problémájuk velük, mint a szlovákoknak a magyarokkal Szlovákiában.

A magyar külügy tájékoztatást kér

"Az interneten megjelent, magyar zászló égetésével kapcsolatos - a hírek szerint - szlovák videófilm ügyében a Külügyminisztérium azonnal megtette a szükséges diplomáciai lépéseket mind Budapesten, mind Pozsonyban'" - tartalmazza a külügyi tárca hétfő esti közleménye. "A magyar fél hivatalos tájékoztatást kért arról, hogy a szlovák hatóságok milyen lépéseket tettek vagy kívánnak tenni a gyűlöletkeltő, a magyar nemzet méltóságát sértő videófilm készítői és terjesztői ellen." - tartalmazza a nyilatkozat.  • Tippek
  • Biztosítás