Klaudia
-3 °C
3 °C

Külföldön koalíciós válságként értékelik az államfőválasztást

2005.06.08. 15:31
Az MSZP-SZDSZ koalíció válságát okozhatja az államfőválasztás a külföldi lapok szerint. A szlovák lapok rendkívül felkészült államfőnek tartják Sólyom Lászlót.

A kormánykoalíció vereségeként és válságaként értékeli a külföldi sajtó Sólyom László államfővé választását. Az osztrák sajtó mindhárom mértékadó lapja, a független Kurir, a konzervatív Presse és a liberális Standard is az MSZP és az SZDSZ közötti ellentétek elmélyülését jósolja a választás után.

A Standard szerint az elnökválasztás elbukása tovább mélyíti az MSZP vert helyzetének benyomását. A legnagyobb kormánypárt a közvélemény-kutatások szerint vesztésre áll, a mindenképpen Fidesz-sikerként értékelhető választás tovább erősítheti az ellenzéket, véli a lap.

Az orosz lapok is a koalíciós feszültséget hangsúlyozzák, bár a liberális Vremja Novosztyej szerint Sólyom sok tekintetben az SZDSZ számára is ideális államfő lehet. Emlékeztetnek rá, hogy a kisebbik koalíciós párt fő kifogása a szocialisták jelöltjével kapcsolatban a pártkötődés volt. A független Sólyom Szilivel szemben a magyar politikai pártok összebékítésére használhatja rendszerváltó és jogászi tapasztalatait, véli a lap.

A szlovák lapértékelések is Sólyom függetlenségét hangsúlyozzák. A poszonyi Pravda szerint a volt alkotmánybírónál jobban senki sem ismerheti az államfői jogköröket. A lap értékelése szerint Sólyom a "keveset szóló és senkinek sem hódóló" államfő eszményét teljesítheti be.

A Pravda szerint Sólyom ugyan újonc lesz a világpolitikában, de minden képessége megvan rá, hogy hamar érvényesüljön. "Nyelvileg kitűnően felkészült, angolul és németül is publikál, és kiválóan beszél franciául is" - írja a lap. A liberális SME értékelése szerint Sólyom "nemesen autonóm és karizmatikus, egyben rendkívül keményfejű és az álláspontja mellett végsőkig kitartó" személyiség.