Emőke
-4 °C
9 °C

EU-szocdemek: felfüggesztették a szlovák Smer tagságát

2006.10.12. 20:34
Az Európai Szocialisták Pártjának (ESZP) elnöksége csütörtöki brüsszeli ülésén úgy döntött, hogy felfüggeszti a szlovák kormánykoalíciót vezető párt, a Smer ideiglenes tagságát a szervezetben.

Az elnökség döntése értelmében a kérdéssel jövő év júniusában foglalkoznak újból, annak függvényében, milyen változások történnek addig a szlovák belpolitikában.

Poul Nyrup Rasmussen, az ESZP elnöke a döntést bejelentő sajtóértekezletén úgy fogalmazott: a pártszövetség történelmi döntést hozott, amellyel kiállt a demokratikus elvek, a szélsőséges pártokkal való együttműködés tilalma mellett.

Az okok

A határozat oka ugyanis az, hogy a Smer - amely nyáron megnyerte a szlovákiai parlamenti választásokat - koalícióra lépett a szélsőjobboldali SNS párttal. Márpedig - mint a most elfogadott dokumentum emlékeztet rá - az ESZP 2001-es berlini kongresszusán olyan határozat született, hogy a szervezet egyetlen tagpártja sem lép szövetségre, vagy bármilyen szintű együttműködésre olyan politikai pártokkal, amelyek faji vagy etnikai alapú gyűlölködést szítanak.

Rasmussen hangsúlyozta: itt nem pusztán pártpolitikáról van szó, hanem alapelvekről, felelősségről. Ha ugyanis szó nélkül hagynák, hogy egy párt koalícióra léphet egy szélsőjobboldali, populista szervezettel, akkor ezzel magát a demokráciát veszélyeztetnék.

Fico önkorlátozást is vállalt volna

Bár a kiadott közlemény szerint Robert Fico, a Smer és egyben a szlovák kormány vezetője szerdán levelet intézett Rasmussenhez, jelezve, hogy felfüggeszti részvételét az ESZP tanácskozásain, a dán politikus szerint az elnökség olyan súlyosnak ítélte meg a szlovákiai helyzetet, hogy ezt az önként vállalt korlátozást nem találta elégségesnek, s meghozta mostani határozatát. A dokumentumot egyébként 327 szavazattal, 15 ellenében fogadták el, s csak a szlovák, illetve a cseh tagpárt voksolt ellene - közölte Rasmussen.

Az ESZP-döntés magyar értelmezése
Amit az ESZP elnöke csak körülírt (azaz hogy véget kell vetni a Smer és az SNS közötti szövetségnek), azt a tanácskozáson részt vevő magyar politikusok nyíltan ki is mondták. Dobolyi Alexandra, az MSZP európai parlamenti képviselője, az ESZP elnökségének tagja magyar újságírókkal közölte: az SNS-t, de legalább annak vezetőjét, a szélsőséges magyarellenes kijelentéseiről is ismert Ján Slotát ki kell tenni a szlovák kormánykoalícióból ahhoz, hogy jövő júniusban megmásíthassák a döntést. Gurmai Zita, az ESZP nőszervezetének elnöke pedig hozzátette: az ESZP év végi kongresszusán nem lesz szavazás a szlovák párt teljes jogú felvételéről.

Arra a kérdésre, mit várnak a Smertől a döntés visszavonása érdekében, azaz mit kell tennie a szlovák pártnak, hogy a jövő júniusi felülvizsgálat során az ESZP elnöksége visszavonja mostani döntését, Rasmussen azzal válaszolt, hogy utalt az imént idézett berlini kongresszusi alapelvekre.

Az Európai Parlament szocialista frakciója már idén július negyedikén indítványozta a szlovákiai választásokon nyertes Smer kizárását. A kizárási indítvány pár perccel Robert Fico (Smer) miniszterelnöki kinevezése után történt. Fico koalícióra lépett ugyanis a Vladimir Meciar által vezetett populista párttal, az LS_HZDS-szel, valamint a Jan Slota féle SNS-szel.

A Smer szerint az ESZP igazságtalanul döntött

Elhamarkodottnak és meglepőnek minősítette az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) elnökségének csütörtöki döntését a kárvallott szlovák kormányerő elnökségének néhány tagja, amiért a brüsszeli testület tíz hónapra felfüggesztette pártjuk, a Smer (Irány) - Szociáldemokrácia ideiglenes ESZP-tagságát.

A felfüggesztés hírére reagálva az SNS alelnöke, Rafael Rafaj szánalmasnak nevezte a brüsszeli döntést. Visszautasította, hogy az SNS-t szélsőséges erőnek ítélik, ami azért érthetetlen, mert szerinte ezt a jelzőt Európában csak az iszlám terroristákkal kapcsolatosan szokás alkalmazni.

Az SNS és elődpártja
Az SNS, vagyis a Szlovák Nemzeti Párt Jan Slota irányítása alatt áll. Slota kisebbségellenes kijelentéseiről híresült el, többször kirohanást intézett a szlovákiai magyarok ellen is. A Szlovák Nemzeti Párt nemcsak az önálló Szlovákia megelakulása előtt egy évszázaddal jött létre, még az Osztrák-Magyar Monarchia idején. Minderről a magyar-szlovák viszony XIX. századi alakulásáról, és az SNS elődjéről szóló cikkünkben olvashatnak.

"Túlpolitizált, túlságosan igazságtalan, egyszersmind megalapozatlan is" - idézte a TASR a Fico kormány másik koalíciós partnerpártjához, a Vladimír Meciar vezette Néppárt - HZDS-hez tartozó szlovák külügyi államtitkár, Diana Strofová szavait.

Nem értik

Az érintett Smer képviselői a brüsszeli hírre reagálva ismét arra hivatkoztak, hogy pártjuk legitim választás nyomán jutott kormányzati hatalomhoz, és nem értik, hogy születhetett ellenük ilyen döntés azok után is, hogy a kormány világosan prezentálta a programját.

Fico szóvivője, Silvia Glendová kijelentette: az európai szocialisták a Smert az "emberpárti politikájáért, a multinacionális monopóliumok elleni küzdelméért és azért büntették meg, mert nem vette be a kormánykoalícióba a Magyar Koalíció Pártját (MKP)".

Bugár nem működik együtt Ficóval

Bugár Béla, az MKP elnöke az MTI megkeresésére, személyes véleményének hangot adva megerősítette korábbi álláspontját, miszerint pártja a jövőben semmilyen körülmények között, még politikai válságból eredő kormányátalakítási kényszer esetén nem vállalkozik politikai együttműködésre Ficóval. Mi több, ennek lehetőségét még csak mérlegelni sem fogja, mert az MKP a következő négy évet az ellenzéki padsorokban kívánja eltölteni.

Eduard Kukan, az előző szlovák kormány külügyminisztere kijelentette: Szlovákia polgárai hovatovább a kormányfővel kapcsolatos problémák túszaivá lesznek. Ezért az a Fico a felelős, aki nem hajlandó igazodni az ESZP rég ismert játékszabályaihoz, amelyeket kormánya felállításakor tudatosan megszegett. Szlovák elemzők úgy látják, hogy a csütörtöki döntést követően tovább erősödik majd a nyomás Ficóra annak érdekében, hogy alakítsa át a kormányát.

Tabajdi: győzött az európai értékrend

Győzött az európai értékrend - így kommentálta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője az MTI-nek nyilatkozva azt a csütörtöki döntést, hogy az Európai Szocialisták Pártja felfüggesztette a szlovák kormánykoalíciót vezető párt, a Smer tagságát a szervezetben.

Tabajdi szerint a mostani döntés azt jelzi: az európai szociáldemokraták számára elfogadhatatlan, s mind általában az európai értékrenddel, mind a demokratikus baloldali értékrenddel teljesen összeegyeztethetetlen egy szélsőséges párt bevétele a koalícióba. A Smer tagságának felfüggesztése jelzi, hogy az Európai Szocialisták Pártja elvi alapon politizál - tette hozzá.

Tabajdi azt is kiemelte, hogy a döntés hatalmas, meggyőző többséggel született (327 szavazattal 15 ellenében). "Azaz mutatja, hogy itt nincs szó sem a magyar szocialisták, sem a felvidéki magyarok, a Magyar Koalíció Pártjának ármánykodásáról, miként azt az elmúlt hónapokban Robert Fico szlovák miniszterelnök és a szlovák politikai elit megpróbálta beállítani" - mondta, hozzátéve: ezen arányok ugyanis egy rendkívül erős magyar lobbit feltételeznének. "De nem erről szól a történet, hanem az európai értékrendről" - hangsúlyozta az MTI-nek adott nyilatkozatában Tabajdi Csaba.