Viola
-6 °C
-2 °C

Magyar középiskolást vertek a szerb diákok

2004.09.29. 19:59
Iskolabuszon támadtak egy magyar középiskolásra kiskorú szerb diákok. A fiú állítólag rámosolygott a szerbekre, akik ezt elég provokációnak tartották. A Vajdasági Magyar Szövetség szerint etnikai alapú incidens történt.
Megvertek egy magyar fiatalt a Feketics és Bácstopolya között közlekedő buszon a Vajdaságban. A magyar középiskolást állítólag azért verték meg, mert a buszon rámosolygott szerb támadóira. "Rám még magyar nem mosolygott, és nem is fog", közölte az áldozattal az egyik támadó, majd megütötte a fiút. A földre került áldozatot rugdosták és meg is taposták, ahogy megverték a segítségére siető társait is, írja a Magyar Szó.

Menekültstátust kapott a Sötét család
Kivételes méltányosságból kapott menekültstátust Magyarországon a Sötét család, akik a folyamatos zaklatások miatt hagyták el a Vajdaságot, közölte a belügyminiszter szerdán. Lamperth Mónika indoklása szerint a magyar család olyan zaklatásnak volt kitéve a Vajdaságban, ami "végső elkeseredésig vezetett" és így jutottak arra a döntésre, hogy "végérvényesen elhagyják a hazájukat".
Lamperth elmondta, hogy a menedékjogról szóló 1997. évi 139-es törvény lehetővé teszi, hogy menekültként ismerjék el azt a személyt, akinek esetében a belügyminiszter humanitárius okból kivételesen méltányosságot gyakorol. "Ezt a határozatot én hoztam meg, és az egész családra nézve a mai napon aláírtam" - közölte.
A vajdasági magyar család szeptember 17-én menekült Magyarországra, miután Sötét Deniszt kétszer verték meg magyarsága miatt, majd tovább zaklatták őket, egyszer egy nagyobb kést szúrva lakásuk ajtajába, a falra pedig a "Megdögletek, magyarok" fenyegetést firkálták. (MTI)
"Etnikai incidens"

Az esetről értesülve Pál Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke és Szügyi István, Kishegyes VMSZ-es polgármestere felkereste a bácstopolyai rendőrséget, ahol addigra már előállították a kiskorú középiskolás elkövetőket. A rendőrség szabálysértés miatt indított eljárást, mivel "olyan súlyos sérülés nem történt, ami a jelenlegi törvények értelmében bűnügyi eljárást indokolna".

Pál szerint a támadók mind szerbek voltak, ezért "egyértelműen etnikai hátterű szerb-magyar" incidensről van szó. A rendőrség egyelőre nem adta át a jegyzőkönyvet, ezért nem tudni, hogy van-e benne etnikai indíttatásra való utalás. A magyarok ellen elkövetett sorozatos jogsértések közül csak egy esetben, a szabadkai Sötét család otthonán megjelent soviniszta tartalmú fenyegető falfirkákkal kapcsolatban kiadott rendőrségi közleményben szerepelt ilyen megfogalmazás.

Kizárással büntetnék a verekedőket

Annak az iskolának az igazgatója, amelyben az elkövetők tanulnak, körlevelet adott ki, amelyben arra figyelmeztetett, hogy a jövőben a tanintézetből való kizárással fogják büntetni a hasonló erőszakcselekmények elkövetőit. Pál szerint az eset iskolabuszban történt, amely Kishegyesről szállítja Bácstopolyába a szerb és a magyar diákokat. Szügyivel együtt ezért arra kérték a rendőrséget, hogy erősítse meg a biztonságot azokon a buszállomásokon, ahol a diákok szoktak gyülekezni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!