Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Utcai harcok Mogadisuban

2006.03.24. 12:00
Felborulhat Szomália viszonylagos békéje. A tizenöt éve központi kormányzat nélküli országban a polgárháborút kirobbantó hadurak alkalmi szövetsége és az iszlám szélsőségesek csaptak össze. A fővárosi harcokban péncélosokat is bevetnek, a lakosság menekül.

Százával menekülnek Mogadisu északi elővárosaiból az ottlakók a két napja tartó utcai harcok miatt, jelentette a BBC. Az összecsapásoknak kórházi források szerint legalább hatvan halálos áldozata volt, a klinikák már nem tudnak több sérültet fogadni, írja a BBC.

Sokkal több halott lehet

A szemtanúk beszámolói szerint az iszlám szélsőségesek és a Szomáliát darabokra szaggató hadúrak csapatainak összecsapásaiban aknavetőket is bevetettek.

Az ENSZ helyi szervei szerint hatvannál jóval többen vesztették életüket, de a legtöbb áldozatot halála helyén el is temették, így nem lehet számba venni az összecsapások minden áldozatát, írja a BBC. A brit hírügynökség helyi tudósítója szerint több száz helyi lakosnak kellett elmenekülnie, miután házaikat tankelhárító gránát, vagy aknagránát találta el.

Tudósítása szerint a harcokban péncélozott járműveket is bevetnek.

Összefogtak a riválisok

Szomáliában, ahol a kilencvenes évek eleji polgárháború óta nincs funkcionáló központi kormány, a polgárháborúban egymás ellen harcoló hadurak februárban kötöttek alkalmi szövetséget az egyre több hívet szerző iszlám szélsőségesek ellen. A harcok két napja robbantak ki az ország fővárosában.

Az iszlám szélsőségesek a jogrend helyreállítására hivatkozva a szigorú iszlám törvénykezés, a saria bevezetéséért küzdenek. Eközben azonban megsértették a helyi hadurak érdekeit, felbillentve a törékeny egyensúlyt. A háborúskodás a mogadisui kikötő ellenőrzése miatt tört ki.

Katasztrófától tartanak

A harcok humanitárius válságba torkollhatnak, mivel a legtöbb összecsapás lakóövezetekben folyik, a harcok súlypontja pedig egyre közelebb tolódik a városközponthoz, jelentette a BBC. Ráadásul az iszlám szélsőségesek ideológiai elhivatottsága miatt a megfigyelők kevés esélyt látnak a válság tárgyalásos rendezésére. A félelmeik szerint a polgárháborús káoszból kilábalni nem tudó ország viszonylagos békéje megszünhet, és újabb vérengzések lehetnek Szomáliában.