Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Már nem ciki, ha az elnökjelölt szívott

2003.11.28. 12:57
"De nem tüdőztem le" - szabadkozott Bill Clinton az 1992-es elnöki kampányában, amiért marihuánát szívott. "Vallásos közösségben nőttem fel" - mentegetőzött Al Sharpton demokrata elnökjelölt 2003-ban, amiért nem. A kannabiszfogyasztás Amerikában nem ciki, szmókerből is lehet elnök.
Már nem ciki a marihuánafogyasztás, írja az AP. Míg korábban politikusi, köztisztviselői karriereket törhetett ketté a "fiatalkori botlás" beismerése, manapság akár népszerűségnövelő megnyilatkozásként is értékelhető egy jól időzített comming out. Jól példázza ezt nyolc demokrata elnökjelölt legutóbbi vitája.

Ováció a szmókereknek

A fiatal választókat megcélzó Rock the Vote pártfüggetlen szervezet vitáján három demokrata elnökjelölt, John Kerry, John Edwards és Howard Dean egyszerű igennel felelt a kannabiszfogyasztásra vonatkozó kérdésre. Míg ez a válasz 1987-ben Joseph Douglas Ginsburg legfelsőbb bírói pozíciójába került, a három jelöltet kitörő ováció fogadta.

Szabadkoznak, mert nem szívtak

Változást jelent az is, írja az AP, hogy a vita során most azok mentegetőztek, akik soha nem szívtak. "Vallásos közösségben nőttem fel, nem hittünk az ilyesmiben" - szabadkozott Al Sharpton tiszteletes. Dennis Kucinich, mint mondta, soha nem fogyasztott kannabiszt, "de támogatja a dekriminalizációt".

"Tudják, én arról vagyok ismert, hogy népszerűtlen válaszokat adok a kampánygyűléseken felmerülő kérdésekre. Nem szívtam, sajnálom" - hunyászkodott meg Joe Liebermann, Al Gore egykori alelnökjelöltje. Egyedül Wesley Clark érezte úgy, hogy szégyen nélkül felelheti: "Sohasem szívtam".

Már a republikánusokat sem izgatja

A három elnökjelölt beismerése semmilyen felháborodást sem váltott ki a médiából, a Reagen kormányzása idején drogellenes keresztesháborút hirdető republikánusoknak még egy csípős kommentárra sem futotta. Persze, már az ő soraikból is kikerült neves fogyasztó politikus. Newt Gingrich, az 1994-es republikánus forradalom vezére (Gingrich vezetésével a párt ötven év után szerzett újra többséget az Egyesült Államok törvényhozásában) még azt is elismerte, hogy letüdőzte a retteget szubsztanciát.

Bill Clinton 1992-ben még ezzel a gyerekes érvvel - "csak beleszívtam" - próbálta leszerelni a támadásokat.

Csalódást keltő összekacsintás

A folyamatnak természetesen bírálói és támogatói is vannak. A Szövettség a Drogmentes Amerikáért (PDFA) mozgalom vezetője, Bill Bennett szerint a helyzet "komoly". A Ginsburg elleni kampány vezetője szerint "csalódást keltő az összekacsintás a kannabisszal".

A dekriminalizálást támogató Marihuánapoltikia Projekt nevű szervezet vezetője, Bruce Mirken szerint azonban az, hogy "oly sok prominens személyről derült már ki, hogy a szívás ellenére sem lett drogos junkie", alapot ad a drogpolitika liberalizációjáról folytatandó vitára.

Őszinte drogpolitikát javasolnak

A PDFA szerint a "mindenki kipróbálta" érv megnehezíti a tinédzserek meggyőzését a drogok veszélyeiről. Talán azért is, mert adataik szerint a szülők hatvan százaléka maga is szívott már életében. Bennett javaslata a veszélyek őszinte elmagyarázása, írja az AP.

"Ha egyszer-kétszer marihuánát szívsz, valószínűleg nem lesz baj. De sohasem tudhatod" - mondta Bennett. Akár még az Egyesült Államok elnöke is lehetsz, jegyzi meg az AP, jelezve egyben az amerikai média valóban liberalizációpárti hozzáállását.