Gellért, Mercédesz
12 °C
22 °C

Betiltaná a dohányzást az EU

2003.09.19. 14:53
"Már csak idő kérdése", mikortól lesz illegális a dohányzás a nyilvános helyeken - nyilatkozta az EU egészségügyi főbiztosa. Az egyelőre csak David Byrne fejében létező elképzelések szerint ezentúl tilos lesz rágyújtani egy éttermi ebéd után, vagy egy kapuccsínó mellett.
Be kellene tiltani a dohányzást a bárokban, kávézókban és az éttermekben - jelentette ki David Byrne. Az Európai Unió egészségügyi főbiztosa a passzív dohányzás káros hatásaira hivatkozva védené a nemdohányzókat - írja a BBC.

Például betegségek

"Már csak idő kérdése" mikor tehetők jogi lépések a dohányzást megengedő éttermek főnökei ellen - nyilatkozta Byrne. Mint az EUpoitix.com hírszájtnak nyilatkozta, egyértelmű kapcsolat van a passzív dohányzás és bizonyos "egészségügyi problémák, például betegségek" között.

Ez véleménye szerint elég indok arra, hogy akár tűzzel-vassal is kiirtsák a dohányzást a nyilvános helyekről. "Minnél kevesebbet dohányoznak nyilvános helyen, annál jobb" - fogalmazta meg elveit a EUpolitixnak.

Egészség vagy tradíció

Byrne maga sem számít arra, hogy a még kidolgozás előtt álló, dohányzást tiltó tervezet egyértelmű támogatást kap minden tagállamtól. "Tudom, hogy a hagyományok kulturánként különböznek" - mondta, hozzátéve, hogy ő ugyanakkor az egészséget előbbre helyezi.

Ha az Európai Bizottság el is fogadná a még csak fejekben élő tervezetet, arról a tagállamok saját hatáskörükben dönthetnek - írja a BBC. Nagy-Britannia például, bár a tisztifőorvos már régóta korlátozná a dohányzást, a kormány nem tervezi tiltó szabályok bevezetését.

A dohányzásellenesek máris ünnepelnek

Írországban ugyanakkor már kész tervek vannak a munkahelyi és éttermi dohányzás teljes tiltására. A dohányzásellenes szervezetek már a tervezet hírére is lelkesen reagáltak. A zárt helyek füstmentessé tétele "növekvő világtrend" - nyilatkozta Amanda Sandford, a Dohányzás és Egészség Akció nevű kampánycsoport vezetője a BBC-nek. Mint mondta, Byrne terve ugyancsak egy gondolatkezdemény, "de már önmagában ez is bíztató".

A száműzni kívánt dohányosok egyelőre nem nyilatkoztak a tervezetről.