Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Orosz-mexikói 'füstszövetség' az ENSZ-ben

2003.11.03. 15:38
Az orosz ENSZ-nagykövet felháborítónak találja Kofi Annan szeptember óta érvényes, dohányzást tiltó rendelkezését, és tiltakozásul következetesen cigarettázik az ENSZ manhattani székházában.
"Füstszövetségre" lépett egymással az ENSZ-ben Kofi Annan főtitkár ellenében Oroszország és Mexikó - közölte az inopressa.ru orosz internetes hírportál. Moszkva és Mexikóváros közös "ellensége" a világszervezet New York-i székházában közelmúltban bevezetett teljes körű dohányzási tilalom, illetve az azt elrendelő Kofi Annan főtitkár.

A dohányos orosz és mexikói diplomaták úgy döntöttek, hogy felveszik a harcot a tilalommal. Ernesto Herrera mexikói ENSZ-képviselő magyarázatot követelt az ENSZ-titkárságtól; véleménye szerint ugyanis a tilalom ellentmond az ENSZ-közgyűlés 2000. évi azon határozatának, amely elítéli a dohányzást, de nem tiltja meg mindenhol. Szergej Lavrov orosz ENSZ-nagykövet egyenesen felháborítónak találja Annan szeptember 1-je óta érvényes rendelkezését, és tiltakozásul következetesen cigarettázik az ENSZ manhattani székházában. Az orosz diplomaták támogatták az ENSZ -közgyűlés pénzügyi bizottságában napokban ismertetett mexikói állásfoglalást.

A nem dohányzók védelmében

Az ENSZ-közgyűlés említett, 3 évvel ezelőtti állásfoglalása a kis konferenciatermekben tiltja a füstölést, és elítéli a nagytermekben, illetve azok közelében. A határozat felszólítja a konferenciatermekben tartózkodókat, kerüljék el, hogy a nemdohányzók passzív dohányosokká váljanak. Kofi Annan a passzív dohányzás kockázatának csökkentésével indokolta a teljes körű tilalmat.

Alkalmazott vezető

Lavrov orosz ENSZ-nagykövet az Izvesztyija napilapnak kijelentette: Annannak nincs jogosítványa arra, hogy megtiltsa a diplomatáknak a dohányzást. Kifejtette, a főtitkár a saját beosztottjait utasíthatja, de a diplomáciai missziók tagjait nem. Mint fogalmazott, a székház az ENSZ minden tagjáé, a főtitkár pedig csak egy alkalmazott vezető.

New Yorkban 2002-ben vezették be az Egyesült Államok egyik legszigorúbb dohányzásellenes szabályozását: minden irodában és zárt helyiségben tilalmat rendeltek el. A dohányzás utolsó fellegvárának Annan rendelkezéséig az ENSZ-székház számított, mivel az nemzetközi terület, ahol nem érvényesek a helyi törvények.