Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Felmentették a bombagyáros marrokóit

2005.11.18. 17:37
Hiába találtak részletes tervrajzokat és egyértelműen bombagyártásra utaló tárgyakat a lakásán, a holland fellebbviteli bíróság jogerősen is felmentette Samir Azzouzt. A marokkói származású férfi újra őrizetben van, mert az ügyészek szerint megint támadásra készült.

Felmentette a holland fellebbviteli bíróság azt a marokkói származású férfit, akit a schipholi reptér, a holland törvényhozás és egy atomreaktor elleni merénylet előkészítésével vádoltak. Samir Azizt már első fokon is ártatlannak találták.

Azzouznál számos bizonyítékot, tervrajzot, robbanószerkezet készítéséhez szükséges anyagokat találtak. A bíróság szerint azonban nem bizonyos, hogy ezek a tárgyak pokolgép készítéséhez kellettek, de a szerkezet amúgy sem működött volna.

A fellebbviteli bíróság múlt havi meghallgatásán egy robbantási szakértő azt mondta, hogy az Azzouz házában talált tárgyakkal, műtrágyával, vezetékekkel és házilag készített gyújtószerkezettel nem lehetett más célja, mint pokolgépet előállítani. Az ügyészség hatévi börtön kiszabását kérte a vádlottra.

Azzouzt idén áprilisában mentette fel a bíróság terrorizmus vádja alól. Ezt követően azonban a hatóságok ismét őrizetbe vették azzal a váddal, hogy egy másik támadást készített elő. A nála lefoglalt tárgyak között volt egy videokazetta, amelyen - palesztin és iraki öngyilkos merénylőkhöz hasonlóan - barátainak hagyott hátra üzenetet.

Azzouz állítólag automata fegyvereket és robbanóanyagokat vásárolt, hogy "támadást hajtson végre másokkal együtt néhány politikus, egy kormányépület, illetve az El Al légitársaság egy gépe ellen" - állítja a holland ügyészség. Ez az ügy még nem került bírósági szakaszba.

Az ügyészek egyben azt is állítják, hogy Azzouz tagja volt a Hofstad-csoportnak, amelynek vezetője Mohammed Bouyeri volt. A férfit a neves filmrendező, Theo van Gogh tavaly novemberi brutális meggyilkolása miatt nemrég életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte egy holland bíróság.